Külföld

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek az OECD-országok

A COVID-19 megjelenése és elterjedése számos egészségügyi, gazdasági és szociális kihívás elé állította a társadalmakat. A világjárvány komoly hatással volt a nemzetközi migrációra is – összegezte az elmúlt esztendőt lapunkhoz eljuttatott legfrissebb elemzésében a Migrációkutató Intézet.

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek az OECD-országok
2020 első felében 46%-kal csökkent a kiadott tartózkodási engedélyek száma a 2019-es adathoz képest (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Amel Emric

Rámutatnak, a világjárvány komoly hatással volt a nemzetközi migrációra: 2020 első felében 46%-kal csökkent a kiadott tartózkodási engedélyek száma a 2019-es adathoz képest. A tavalyi év első felében a menedékkérők száma 33%-kal csökkent Európában a 2019 első hat hónapjában regisztrálthoz képest.

Fontos megjegyezni - fűzik hozzá -, hogy ezek az adatok a tartózkodási engedélyek, valamint vízumok számát, nem pedig a migráció valós mértékét tükrözik; leginkább a legális migráció alakulásáról mutatnak képet.

A legális migráció visszaesése ugyanakkor több OECD-országban is komoly gazdasági következményekkel jár.

Az elmúlt időszak rávilágított arra, hogy az OECD-országoknak a migráció kapcsán milyen területeken kell fejlődést elérniük.

Egyrészt fejleszteniük kell az adminisztrációs eljárásokat, hogy a bevándorlás esetleges felerősödése esetén is elkerüljék a bevándorlási és menekültügyi rendszereik leterheltségét.

Hatékony online kapcsolattartási és tájékoztatási rendszert kell kiépíteniük, amelyen keresztül megfelelő módon tudják informálni a migránsokat, menekülteket és vízumért folyamodókat.

Az információs technológia további fejlesztése is meghatározó, hiszen 2020 első felében egyértelműen kiderült, hogy a munkavégzés, a kapcsolattartás és az életvitel egyaránt rendkívül nehézkessé válik a megfelelő technológiai háttér hiányában. Az online átállás lehetővé teszi, hogy hasonló rendkívüli esetekben a gazdaságot ne kelljen teljes mértékben leállítani.

Nem utolsósorban pedig az OECD-országoknak mérsékelniük kell függésük mértékét a bevándorló munkaerőtől, valamint jogszabálymódosításokkal csökkenteniük kell e csoport munkaerőpiaci kiszolgáltatottságát.

Kapcsolódó írásaink