Külföld

Nem lesznek nők és férfiak a képviselőházban

Betiltaná a nemekre utaló kifejezések használatát az amerikai alsóházban Nancy Pelosi demokrata házelnök

Vasárnap keleti parti idő szerint délben összeült az Egyesült Államok 117. kongresszusa.

Sok kritikát váltott ki, hogy Nancy Pelosi demokrata politikus, akit szűk többséggel újraválasztottak házelnöknek, olyan házszabályt nyújtott be, amely szerint betiltják a nemekre utaló kifejezéseket, például a he és she férfi és nőnemű névmás használatát, valamint az apa, anya, nagymama, nagypapa, lánya, fia megnevezéseket, amelyek helyett a szülő, nagyszülő, testvér, gyermek szavakat kell használni. A legmagasabb szintre Emanuel Cleaver lelkész és demokrata képviselő emelte az őrületet, amikor a képviselőház nyitóülésén elmondott imája végén az ámen után egy „áwomen”-t is mondott.

A demokraták által benyújtott házszabályra reagált Varga Judit magyar igazságügyi miniszter is, aki Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „Olyan világban élünk, ahol a mindent eluraló világideológia nem épít, bővít és színesít, hanem tilt, kiátkoz és egységes szürkévé alakít mindent. – Úgy folytatta: – Ne legyen kétségünk afelől, hogy ez a liberális tiltás és kényszer be fog gyűrűzni Magyarországra is. Ha így lesz, akkor az édesapák és édesanyák után meg fogjuk védeni lányainkat, fiainkat, nagymamáinkat és nagypapáinkat is.”

A kongresszus szerdán veszi napirendre az elektori kollégium döntését Joe Biden elnökké választásáról. A kérdésben a republikánusok megosztottak. Donald Trump amerikai elnök ennek kapcsán kellemetlen helyzetbe került, mert egy olyan hangfelvétel került nyilvánosságra, amely bizonyítja, hogy az elnök telefonon próbált nyomást gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, a republikánus Brad Raffenspergerre hogy valahogy találjon neki elegendő szavazatot
a győzelemhez.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom