Külföld

Így utazhatunk a Brexit után

Megváltoztak január elsejével az Egyesült Királyságba való beutazás, valamint az ottani munkavállalás és tanulás feltételei.

Így utazhatunk a Brexit után
Októbertől már nem elég a személyi igazolvány az Egyesült Királyságba való belépéshez
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Hazánk londoni nagykövetsége a honlapján – london.mfa.gov.hu – elérhető hivatalos tájékoztatásában emlékeztet, hogy elsejével megszűnt az uniós polgárok szabad mozgása.

A már az Egyesült Királyságban élő, vagy 2020 végéig még beérkező magyar állampolgároknak június 30-ig regisztrálniuk kell magukat az úgynevezett EU Settlement Scheme-ben (EUSS), ha tartósan maradni szándékoznak és meg akarják őrizni jogaikat.

A brit kormány vízumrendszert vezet be az Egyesült Királyságba 2021. január 1. után érkező európai uniós, köztük magyar állampolgárok számára, kivéve a legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazást, például turisztikai célból. A magyar állampolgároknak tehát a munkavállaláshoz és tanulmányok végzéséhez is vízumot kell kérvényezniük a brit hatóságoknál.

Október elsejével kivezetik a személyi igazolványokat mint beutazáshoz használható okmányokat, a magyar állampolgárok kizárólag útlevéllel igazolhatják magukat – kivéve az EUSS-ben letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők, ők még 2025 végéig is beléphetnek személyivel.

A nagykövetség fokozottan javasolja, mindenki rendelkezzen érvényes útlevéllel és személyi igazolvánnyal is.

Kapcsolódó írásaink