Külföld

Valószínűtlen a szíriai terroristák kitoloncolása

A német szövetségi kormány egyelőre nem tett lépéseket a diplomáciai kapcsolatfelvételre az Aszad-rezsimmel, így a tilalom lejárta után sem indulhatnak újra a hazaszállítások

Bár Horst Seehofer német belügyminiszter januártól hazaküldené a társadalomra veszélyt jelentő szíriai állampolgárokat, a diplomáciai kapcsolatok hiánya miatt egyelőre senkit sem lehet majd kitoloncolni a közel-keleti államba. Közben Szíriából továbbra is tízezrek érkeznek évente Németországba.

Valószínűtlen a szíriai terroristák kitoloncolása
Horst Seehofer megszabadulna a szélsőséges iszlamistáktól
Fotó: AFP/Michael Kappeler

Nyolc év után megszűnik a Szíriára vonatkozó általános kitoloncolási tilalom Németországban, miután decemberi tanácskozásukon a tartományi belügyminisztereknek nem sikerült megállapodniuk a december 31-én lejáró zárlat meghosszabbításáról. A Kereszténydemokrata Unió (CDU), valamint a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) által vezetett tartományok egyébként hosszú ideje szorgalmazzák a kitoloncolások befagyasztásának megszüntetését.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a tárcavezetők decemberi tárgyalása után a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerint hangsúlyozta, hogy mindez nem érinti a szíriai menedékkérők többségét, főként a súlyos jogsértést elkövető, illetve közbiztonságra fenyegetést jelentő személyek kitoloncolását akarják végrehajtani, akikről a hatóságok azt gondolják, hogy politikai indíttatású bűncselekményeket, akár terrortámadásokat követhetnek el.

A vita ugyanakkor észszerűtlen Alsó-Szászország szociáldemokrata belügyminisztere, Boris Pistorius szerint. Jelenleg nem lehetséges kitoloncolásokat végrehajtani a polgárháborús Szíriába, már csak azért sem, mert Németországnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai a Bassár el-Aszad-rezsimmel, így tehát nincs német képviselet Szíriában, amely megindíthatná a folyamatot – hívta fel a figyelmet a politikus. Egyelőre semmi nem utal arra, hogy a német szövetségi kormány lépéseket tenne a diplomáciai kapcsolatfelvételre Szíriával.

A Die Welt című lapban közölt, Daniel Thym nemzetközi jogász által a közelmúltban készített jelentés szerint egyébként Szíria bizonyos régióiban már nincs polgárháború, így elméletileg él a kitoloncolás lehetősége. A bíráknak viszont minden esetben mérlegelniük kellene, mekkora veszélyben van az ügyben érintett személy a hazatérése esetén. Márpedig Aszad hatalmát csaknem megdöntötte az Iszlám Állam, ezért most minden erejével az ellen küzd, hogy az iszlamisták visszanyerjék erejüket. A Németországból kiutasított szíriaiakra otthon tehát valószínűleg üldöztetés, kínzás vár, így viszont az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében nem lehet őket hazaküldeni.

Mindennek ellenére Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter december végén a Bild am Sonntag című lapnak arról beszélt, szeretné, ha már 2021 elején kitoloncolásokat tudnának végrehajtani. Hozzátette: tudja, hogy ez egy hosszadalmas és bonyolult folyamat, de ha nem viszik véghez, azzal azt mutatják a külföldi bűnözőknek, hogy Németországban bármit megtehetnek.

A kitoloncolásról szóló vita egyébként egy október 4-én Drezdában történt merénylet után erősödött fel, ahol egy húszéves szíriai férfi két embert megkéselt, az egyik áldozat később a kórházban belehalt a sérüléseibe. A német szövetségi bűnügyi hivatal adatai szerint, amelyeket a Die Welt közölt, jelenleg hatszáz olyan szélsőséges iszlamista tartózkodik Németországban, aki valós fenyegetést jelent a társadalomra, közülük csaknem százan szíriai állampolgárok. A hatóságok nem képesek mindenkit éjjel-nappal megfigyelni, ezért az uniópárti belügyminiszterek minél több külföldit akarnak kitoloncolni Németországból.

A Tichys Einblick című konzervatív lap a Szövetségi Menekültügyi Hivatal adataira hivatkozva írt arról, hogy idén október végéig 32 643 szíriai állampolgár kért menedékjogot Németországban. Ez idő alatt mindössze 230 szíriai menekültügyi eljárása zárult pozitívan, 12 789-en kiegészítő védelemre jogosultak, további ezrek kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt. A ZDF csatorna pedig azt közölte, hogy idén október 31-én 5719 olyan szíriai állampolgár tartózkodott Németországban, akit köteleztek az ország elhagyására.

Kapcsolódó írásaink