Külföld

Berlini nem a másodlagos migrációra

A támogatások megvonásával sok menedékkérő válhat hajléktalanná Németországban

Miután a német uniós elnökség december 31-én lejáró féléves mandátuma alatt sem sikerült előrelépést elérni a közös migrációs politika ügyében, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusai azt remélik, január elsejétől Németország a közvetítő szerep helyett erőteljesebben képviselheti saját érdekeit a vitában.

Berlini nem a másodlagos migrációra
Leszboszi életkép – Berlin megelőzné, hogy mindenki Németországban kössön ki
Fotó: AFP/AnthiPazianou

Az ARD német közszolgálati csatorna összeállítása szerint a CDU/CSU szövetségi parlamenti frakciója elsősorban az Európán belüli másodlagos migrációt akarja megakadályozni. Ennek oka, hogy sok, az unióba már bejutott menedékkérő tovább akar utazni Németországba, ahol magas szociális juttatásokat kaphat. Thorsten Frei, a CDU szövetségi parlamenti frakciójának helyettes vezetője, a párt belügyi szakértője az ARD-nek elmondta, a 2015 óta Európába érkezett migránsok negyven százalékát Németország fogadta be. A belügyi szakértő szerint a másodlagos migrációra megoldást jelenthet, ha a kérelmező csak abban az országban juthat szociális ellátáshoz, amelyet kijelölnek neki, így aki szabad akaratából utazik tovább Németországba, ott nem kaphat állami támogatást.

Az ARD-nek nyilatkozott Gerald Knaus, az Európai Stabilitási Kezdeményezés vezetője is, aki szerint ez esetben az emberek ugyanúgy eljönnének Németországba, viszont sokan az utcán, embertelen körülmények között élnének, ahogyan azt láthattuk már Franciaország esetében. Hozzátette: a szociális juttatásokra jogosult személyek körének szűkítése helyett a többi uniós tagországra kellene nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy emelkedjen az ellátás színvonala.

Knaus elmondta ugyanakkor, hogy egyes államok, például Magyarország vagy Ausztria, egyetlen menekültet sem hajlandóak befogadni. Ezt megtapasztalhatta Horst Seehofer német belügyminiszter is, miután telefonon egyeztetett az uniós tagországok kormányaival a leszboszi Moria menekülttábor leégése miatt hajléktalanná vált menedékkérők sorsáról. A többség ugyanis elutasította a migránsok befogadását.

Kapcsolódó írásaink