Külföld

Körülbelül száz migráns érkezett Lampedusa szigetére

Mintegy száz migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére szombaton.

Körülbelül száz migráns érkezett Lampedusa szigetére
Idén eddig 34 001 migráns érkezett az olasz partokra, miközben tavaly csupán 11 439
Fotó: AFP/Mauro Seminara

A menedékkérők bárkája a viharos időben egy zátonynak ütközött. A tengeren felvett illegális bevándorlókat az olasz hatóságok egy központban helyezték el személyazonosításra és koronavírusteszt elvégzésére. Idén eddig 34 001 migráns érkezett az olasz partokra, miközben tavaly csupán 11 439.

Az olasz parlament felsőházában december 18-án heves vita kíséretében enyhítettek a Matteo Salvini korábbi belügyminiszter kezdeményezésére tavaly nyáron életbe léptetett migrációs-biztonsági törvények szigorán. A többi között eltörölték az olasz kikötőkbe engedély nélkül érkező civil hajókra kiszabható több millió eurós büntetéseket.

Matteo Salvini a szenátusi felszólalásában kijelentette: „az embercsempészek most ünnepelnek”, mivel a kormány megnyitotta a kikötőket mindenki előtt, nem téve többé különbséget a háború elől menekülők és a gazdasági bevándorlók vagy veszélyes terroristák között.

Kapcsolódó írásaink

A hatalom tartja össze az olasz kormányt

ĀSzövetségesei szemét is szúrja, hogy Giuseppe Conte egyre több hatáskört ragad magához, de nem akarnak új választást – mondta lapunknak Marco Gombacci elemző