Külföld

Tovább mélyült a válság Izraelben

Netanjahu kormánykoalíciója elbukott a költségvetési vitában, egyre többen hagyják ott a miniszterelnök pártját

Újabb választásokat tarthatnak Izraelben, miután a kneszet tegnap este leszavazta a költségvetés elfogadásának további elhalasztását.

Tovább mélyült a válság Izraelben
A Kék-Fehérrel kötött megállapodás ellenére tovább kormányozhat Netanjahu
Fotó: AFP

A kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Benjamin Netanjahu miniszterelnök által vezetett, jobboldali Likud arra nyújtott be javaslatot, hogy további időt kapjon koalíciós partnere, a centrista Kék-Fehérrel fennálló vitájának rendezésére, valamint a 2021-es és a 2022-es költségvetés elfogadására. A Likud obstrukciós beszédekkel próbált időt nyerni, hogy a szavazáshoz megszerezze a többséget, és úgy vélte, meg is szerezte a szükséges támogatást annak ellenére, hogy a Kék-Fehér jelezte távolmaradását a szavazástól.

A javaslatot végül kedd éjjel egy órakor a kneszet 49:47 arányban elutasította. A Kék-Fehér három „lázadó” képviselője váratlanul megjelent a plénum előtt, és az indítvány ellen szavazott. Ők hárman éjjel egyig a parlament különböző helyiségeiben „bujkáltak”. Szintén a javaslat ellen szavazott a Likud egyik politikusnője, akiről úgy tudták, hogy beteg. A politikus a szavazás után bejelentette, hogy átlép a Gideon Szaár által alapított új jobbközép pártba. Szaár korábban a Likud egyik meghatározó politikusa volt, a múlt héten jelentette be, hogy kilép, és létrehozza saját pártját.

A helyi törvények szerint a május 17-én hivatalba lépett kormánynak száz nap alatt kellett volna elkészítenie az idei költségvetést vagy a koalíciós megállapodásban rögzített kétéves, 2020-as és 2021-es büdzsét. A Likud–Kék-Fehér-megállapodás szerint a koalíció felbomlása esetén a Kék-Fehér elnöke, Beni Ganz kerül az átmenti kormány élére az új választásokig, kivéve, ha a koalíció a költségvetés miatt bukott meg. Ezzel Netanjahunak lehetősége maradt, hogy az új választásokig tovább kormányozzon, holott a Ganzzal kötött megállapodás értelmében rotációs rendszerben követték volna egymást a kormányfői tisztségben.

Kapcsolódó írásaink