Külföld

Gyújtogattak egy bezárt boszniai táborban a távozó migránsok

 Bezáratta a boszniai Bihac város közelében lévő Lipa migránstábort a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nevű bevándorláspárti kormányközi szervezet - jelentette szerdán a klix.ba boszniai hírportál.

Gyújtogattak egy bezárt boszniai táborban a távozó migránsok
Hatalmas fekete füstfelhő látszott a gyújtogatás nyomán
Fotó: Twitter

Az IOM - melynek alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell - már korábban bejelentette, hogy bezáratja a hevenyészett sátortábort, tekintettel a télre, mert ott sem villanyáram, sem vízvezeték nincs. A migránsok fűtetlen sátorokban laktak, amelyek bőségesebb csapadék esetén össze is dőlhettek volna. A tábor mintegy 1300 lakója a döntés következtében „az utcára került” - mondta Natasa Omerovic, a tábor koordinátora.

„Búcsúzóul” néhány táborlakó felgyújtott több sátrat és konténert. A sűrű fekete füstfelhő messziről látszott. Senki sem sérült meg.

Objektum doboz

Jelenleg a tábor szinte teljesen üres - írta Peter Van der Auweraert, az IOM boszniai képviselője a Twitteren.

A Lipa tábor Bihactól mintegy 25 kilométerre délkeletre, rideg környezetben helyezkedett el. Szeptemberben létesítették, miután a boszniai hatóságok elérték a Bihac város peremén fekvő Bira tábor bezáratását. Az intézkedés célja az volt, hogy eltüntessék a mintegy 60 ezer lakosú északnyugat-boszniai városból a menekülteket és migránsokat.

A városi hatóságok azonban nem teljesítették azt az ígéretüket, hogy a táborba villanyáramot vezetnek be, és vízvezetéket létesítenek. A boszniai kormány keddi döntése szerint a sátortábort konténertáborrá kell átalakítani, amelyben elektromos áram és vezetékes víz is lesz. Ehhez azonban le kell bontani a sátortábort, anélkül, hogy az ott élőket ideiglenesen áthelyeznék máshová. Bihac városi vezetése ugyanis nem engedélyezi a még novemberben bezárt Bira tábor újranyitását, amelyhez a biztonsági minisztérium ragaszkodik. A városvezetés szerint a tábor biztonsági kockázatot jelent a lakosság számára - olvasható a portálon.

Az ENSZ bosznia-hercegovinai missziója szerdán figyelmeztetett, hogy sürgősen megoldást kell találni az Una-Szana megyében tartózkodó migránsok elhelyezésére, mert több ezer ember élete kerülhet veszélybe. A Lipa sátortábor 1300 lakója mellett legkevesebb 1500 migráns tartózkodik a szabadban is, köztük nők és gyerekek.

Bosznia-Hercegovinába idén több mint 13 ezer migráns lépett be, de az országnak nincsen elég forrása, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson számukra. Több befogadóközpontot is be kellett zárni az élhetetlen körülmények miatt. A migránsok főként Szerbiából érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak.

Kapcsolódó írásaink

Szabad út a migránsoknak

ĀMatteo Salvini népszavazást fog kezdeményezni a bevándorlás szigorításáról a veszélyhelyzet után

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom