Külföld

Franciaország az afgán migránsok fő célországa

Időzített bomba a hatóságok elől rejtőzködő bevándorlók tömege a Le Figaro cikke szerint – A Leszboszon felépült átmeneti tábor miatt bírálta a német kormány Athént

A média elferdíti a valóságot a leszboszi Kara Tepe táborral kapcsolatban a görög kormány szerint. Azt a bevándorlási miniszter is elismeri, hogy vannak problémák az átmeneti befogadóközpontban, de azon dolgoznak, hogy ezeket mihamarabb orvosolják.

Franciaország az afgán migránsok fő célországa
A moriai tábor leégése után a menedékkérők zöme átköltözött Kara Tepébe
Fotó: AFP/Anthi Pazianou

Visszautasította Notisz Mitarakisz görög bevándorlási miniszter azokat a német vádakat, amely szerint borzalmasak a körülmények a Leszbosz szigetén található Kara Tepe táborban. Gerd Müller német fejlesztési miniszter a Passauer Neue Presse című lapban, múlt szombaton megjelent interjúban beszélt arról, hogy az új, átmeneti tábor semmivel sem jobb a szeptemberben leégett Moria menekülttábornál. Az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet pedig szerinte arról számolt be, hogy tetanuszoltásokat adnak be az embereknek, miután a beázott sátrakban patkányok haraptak meg gyermekeket.
A görög bevándorlási miniszté­rium ugyanakkor hétfőn a Der Tagesspiegel szerint közölte az említett civil szervezet munkatársai nem a táborban, csak azon kívül folytatják tevékenységüket, a média pedig elferdíti a valóságot. Mitarakisz a napokban fotósokkal járta be a befogadóközpontot, ahová a sajtó a koronavírus-járvány miatt egyébként ritkán juthat be. A tárcavezető elismerte, hogy vannak problémák, ugyanakkor dolgoznak a körülmények javításán.

A Kara Tepe táborban uralkodó körülményekről írt tegnapi cikké­ben a Süddeutsche Zeitung című német újság is. A lap információi szerint hozzávetőleg 7500 ember él a központban. A táborban található sátrak elméletileg télen is szálláshelyül szolgálhatnak a menedékkérők számára, a dpa hírügynökségnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő német orvos ugyanakkor azt mondta, ha elered az eső, a tábor egy nagy mocsárrá változik.

Görögország az elmúlt öt évben az Európai Bizottság (EB) közlése szerint 2,8 milliárd euró uniós támogatást kapott a migráció kezelésére. Brüsszel és Athén december elején megállapodást kötött, hogy 2021 szeptemberéig megépül egy új, állandó menekülttábor Leszboszon. Az uniós tagországok felajánlást tettek csaknem 2700 menekült befogadására Leszbosz szigetéről, eddig hozzávetőleg ezret fogadtak be.

Megötszöröződött az afgán menedékkérők száma az elmúlt öt évben Franciaországban – írta a Le Figaro című lap. Az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák kivonásával a radikális iszlamisták új erőre kaptak, emiatt egyre több civil menekül az országból, jövőre az ENSZ becslése szerint további ötmillió embernek lehet szüksége humanitárius segítségre. Az afgánok célországa korábban főként Svédország, az Egyesült Királyság és Németország volt, azonban ezek az országok mára szigorítottak a migrációs politikájukon a Le Figaro szerint, emiatt a migránsok többsége Görögországba, Olaszországba és Franciaországba érkezik. Karim Pakzad, a francia Nemzetközi és Stratégiai Kapcsolatok Intézetének munkatársa a lapnak azt mondta: afgán menekültek ezrei költöznek egyik országból a másikba, rejtőzködve és előrelépési lehetőség nélkül élnek. Ez az életmód szerinte időzített bombát jelent Franciaország és Európa számára.

Támadást tervezhetett egy szíriai fiatal


Nagyszabású akciót tartott kedd reggel a német rendőrség Berlin Marzahn nevű városrészében – írta a Der Tagesspiegel című lap. A hatóságok birtokába jutott információk szerint egy 15 éves szíriai fiú az egyik csevegőalkalmazáson keresztül beszélt az Iszlám Állam feltételezett tagjaival egy tömegközlekedési eszközön elkövetett bombatámadás tervéről. A német fővárosban található Marzahnban ezért kétszáz rendőr részvételével tartottak razziát, amely során robbanószerkezetet nem találtak. A hatóságok kihallgatták a gyanúsítottat, majd szabadon engedték, mondván, egyelőre nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a fiatal valós fenyegetést jelent-e, a biztonsági szervek ugyanakkor közölték, hogy a jövőben megfigyelik őt.
(HSz)

Röviden

Gyilkolhatott és embereket kínozhatott egy szíriai börtönben az a Németországban júniusban őrizetbe vett férfi, aki elfogása előtt orvosként dolgozott Hessében. A Der Spiegel szerint a szíriai férfit több rendbeli emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolják, amelyeket 2011 és 2012 között követhetett el Homsz városában. 

Bűnösnek talált két embercsempészt a londoni büntetőbíróság 39 vietnami állampolgár halála miatt. Az áldozatok holttestét tavaly október végén találták meg egy bolgár hűtőkamionban az angliai Thurrock közelében. A jármű sofőrjét és egy 43 éves férfit 39 rendbeli emberölés ügyében és illegális bevándorlás elősegítésében találták bűnösnek, ítélet később várható.

Elhagyhatta a szicíliai Augusta kikötőjét az Ocean Viking – közölte a mentőhajót működtető SOS Mediterranee civil szervezet hétfő este. A hajót júliusban foglalták le az olasz hatóságok működtetési szabálytalanságokra hivatkozva. Az Ocean Viking első útja Marseille-be vezet, az SOS Mediterranee reméli, hogy januárban visszatérhetnek a Földközi-tengerre.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

Humánus migrációs stratégia

ĀÚjfajta hozzáállást ígért Joe Biden a mexikói elnöknek, amely elősegítheti a bevándorlás szabályozott kezelését