Külföld

A hatalom tartja össze az olasz kormányt

Szövetségesei szemét is szúrja, hogy Giuseppe Conte egyre több hatáskört ragad magához, de nem akarnak új választást – mondta lapunknak Marco Gombacci elemző

A koronavírus-járvány helytelen kezelése és más belső ellentétek is feszítik az olasz balliberális koalíciót, de nem merik újra megmérettetni magukat. Marco Gombacci olasz politikai elemző, a brüsszeli The European Post alapító-főszerkesztője a jobboldali ellenzék esélyeiről is beszélt lapunknak.

A hatalom tartja össze az olasz kormányt
A jobboldalon továbbra is a Liga a legerősebb párt, őket követi az Olasz Testvérek és a Forza Italia, együtt koalícióképesek – állítja Gombacci
Fotó: MH

– Stabil az olasz balliberális koalíciós kormány?

– Nem az. Matteo Renzi volt kormányfő, aki a szociáldemokratáktól kivált Italia Viva párttal a koalíció része, politikai válságot generál a járvány félrekezelése és a helyreállítási alap tervezett felhasználása kapcsán. Úgy tűnik, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök minden hatalmat a saját kezében próbál központosítani. Ráadásul ott az óriási vita a hírszerzés kapcsán – normális esetben egy miniszter vagy államtitkár alá kellene tartoznia, de Conte ezt a hatáskört is magánál akarja tartani. Túl sok ez egy embernek.

– Hogyan hat a járvány a kormány helyzetére?

– Nem is annyira maga a járvány, hanem inkább annak a kezelése hat rájuk. Rengeteg bizonytalanságot okoztak a korlátozásokkal. Az olaszok az utolsó pillanatig nem tudták, mi lesz a karácsonnyal, sőt a bárok és éttermek tulajdonosai sem tudták, nyitva maradhatnak-e. Mindez nagy kárt okozott a gazdaságunknak. Nagy hibákat követett el a kormány kommunikációs szempontból is. Conte szóvivője – aki egyébként a Big Brother egyik korábbi versenyzője – csak a kormányfő szerepeltetésével foglalkozik, a tartalom hiányzik. Képzelje el, hogy egy titkos líbiai misszióban, amelynek célja elrabolt olasz halászok kimentése volt, a szóvivő megosztotta a saját tartózkodási helyét az újságírókkal, miközben a misszió még tartott. A biztonság helyett a saját szereplése érdekelte. Elfogadhatatlan.  

– Mi tartja össze a koalíciót a konfliktusok ellenére?

– Gondoljunk csak bele! Az Öt Csillag Mozgalom harminckét százalékot kapott a 2018-as választásokon. Most körülbelül tizenötre számíthatnának. Renzi akkor még a Demokrata Pártot vezette, és tizennyolc százalékot szereztek. Azóta alapított egy új pártot, és kapna talán két-három százalékot. Ezek a pártok nem akarnak új választásokat, hiszen képviselőket vesztenének. Ne feledjük azt sem, hogy 2022-ben a parlament államfőt választ. Akinek többsége van a parlamentben, az dönti el, ki lesz Olaszország következő köztársasági elnöke. Ha már megvan a többségük, miért is akarnának választásokat? Szomorú, de igaz. Persze Olaszországban sosem mondjuk, hogy soha!

– Milyenek lennének a jobbközép szövetség esélyei egy választáson? Lehet még Matteo Salvini Liga-elnökből kormányfő?

– Ha új választásokat tartanának, a jobbközép szerezné meg a többséget. Továbbra is a Liga a legerősebb párt, őket követi az Olasz Testvérek és a Forza Italia. Együtt koalíciót tudnának alakítani, és el kell dönteniük, ki lenne az első emberük. A legutóbbi választásokon azt mondták, hogy a legtöbb szavazatot kapó párt vezetőjét jelölik miniszterelnöknek. De ezen a ponton még túl korai lenne megjósolni, mi fog történni.

Kapcsolódó írásaink