Külföld

Humánus migrációs stratégia

Újfajta hozzáállást ígért Joe Biden a mexikói elnöknek, amely elősegítheti a bevándorlás szabályozott kezelését

Elkötelezték magukat egy humánus migrációs stratégia kialakítása mellett szombati telefonbeszélgetésükben Joe Biden leendő amerikai elnök és Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő.

Arról egyeztek meg, hogy „kidolgozzák a térségben zajló migráció egy olyan új megközelítését, amely alternatívát kínálhat az Egyesült Államokba vezető veszélyes utazásra”. Biden még aznap a Delaware állambeli Wilmingtonban kijelentette: a nemzetnek ugyanúgy össze kell fognia az éghajlatváltozás ellen, ahogy a koronavírus-járvány leküzdésében teszi. „Nincs vesztegetni való időnk. Azonnal munkához kell látnunk” – figyelmeztetett, és elnöksége egyik kiemelt céljának nevezte az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Tervei között szerepel, hogy épületek millióit akarja energetikailag felújítani, és megígérte, hogy mindent megtesz majd, hogy az amerikai villamosenergia-termelés 2035-re szén-dioxid-kibocsátástól mentessé váljon.

Pénteken egyébként az amerikai kongresszus kénytelen volt egy külön törvényben meghosszabbítani a kormányzati intézmények finanszírozását, alig néhány órával a kormányzat leállásával fenyegető éjféli határidő előtt. A hosszabbítás célja, hogy időt adjon a törvényhozóknak a koronavírus-válság ellensúlyozására hivatott gazdaságösztönző csomag kialakítására, amelyet a kormány éves finanszírozásáról szóló törvényhez kapcsoltak. A republikánusok korlátozottabb csomagot szeretnének, hogy elkerüljék további állami hitelek felvételét, a demokraták viszont több pénzt osztanának szét a vállalkozások és a munkanélküliek között, akár az állam további eladósodása árán is.

Trump Kínát, Pompeo Moszkvát vádolja

„Meglehetősen egyértelmű”, hogy Oroszország áll a mögött a minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött, amelynek révén hackereknek sikerült behatolniuk az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába – közölte szombaton egy interjúban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Moszkva többször kijelentette, hogy semmi köze a támadásokhoz, amelyekben egy hálózatkezelő szoftverben elrejtett kód révén 18 ezer amerikai intézmény rendszerébe jutottak be a hackerek. Donald Trump amerikai elnök nem sokkal később, ellentmondva külügyminiszterének, Twitteren azt írta, a hackertámadás nem súlyos, és szerinte inkább Kína áll mögötte, csak ezt senki nem meri leírni. „Én is felhozhatnám azt a vádat, hogy hackertámadás érte a szavazógépeket az elnökválasztáson, mert valójában én győztem nagy különbséggel, és ez igazából nagyobb szégyen az Egyesült Államoknak” – tette hozzá Trump. Az AP hírügynökség szerint fehér házi tisztségviselők Oroszországot felelőssé tevő közleményt készültek kiadni szombaton, de aztán ez mégsem jelent meg.
(UT)