Külföld

Szabad út a migránsoknak

Még szélesebbre tárulnak az olasz kikötők a bevándorlók előtt a szenátus döntése nyomán. A jobboldali ellenzék tiltakozott a migrációpárti intézkedések ellen, a baloldal viszont ünnepel és új szavazatokat remél az állampolgárság megszerzésének egyszerűsítésétől.

Szabad út a migránsoknak
Még szélesebbre tárulnak az olasz kikötők a bevándorlók előtt
Fotó: Federico SCOPPA / AFP

A hét végén a római felsőház megszavazta a Matteo Salvini volt belügyminiszter nevéhez kötődő, a Liga–Öt Csillag Mozgalom (M5S)-kormány által életbe léptetett biztonsági migrációs csomag eltörlését.

A jobbközép ellenzék frakciói ígéretükhez híven minden eszközt megragadtak, hogy megakadályozzák a törvénymódosítást. A pénteki vitában komoly feszültség alakult ki a szenátorok között, lökdösődtek és durva rágalmakat kiabáltak be. Az új migrációs törvénycsomagról a jobbközép erők nem voltak hajlandóak voksolni. Tiltakozásként a Liga, az Olasz Testvérek (FdI), illetve a Forza Italia szenátorai kivonultak a szenátusi aulából.

A bevándorlásellenes Liga elnöke, Salvini felszólalásában figyelmeztette a kormánypárt tagjait, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet lezárulásával pártja népszavazás kiírását kezdeményezi a bevándorlás szigorítására. Giorgia Meloni FdI-elnök arról beszélt, hogy a kormány a veszélyhelyzetet kihasználva kedvező helyzetet teremt a bevándorlásra, miközben az olaszok problémái hidegen hagyják.

A módosítások kiszélesítették a menekültstátuszhoz való jogosultságot, megkönnyítették a befogadás és elhelyezés körülményeit, nyelvoktatással és szakmai képzéssel segítik a bevándorlók beilleszkedését, valamint egészségügyi szolgáltatásokat biztosítanak számukra. A migránsokat szállító civil hajókra kivetett büntetéseket is jelentősen lefaragták.

Laura Boldrini, a kormányzó Demokrata Párt egyik legismertebb bevándorláspárti aktivistája ujjongott örömében. „A szenátus döntése az első lépés Itália etnikai átalakítása útján” – kommentálta az elért győzelmet a baloldali politikus.

Nem titok, hogy Boldrini a baloldal szavazóbázisának kibővítését reméli a 2013 óta Olaszországba érkezett 700 ezer illegális bevándorló szavazathoz juttatásával. „A Salvini-csomag eltörlése jelentette a bevándorlók világnapjának legméltóbb megünneplését” – jelentette ki.

„Országunk végre vendéglátást biztosít, nemcsak azok számára, akik háborús övezetből menekültek, hanem mindazoknak, akik hazánk határainál belépésre kopogtatnak” – tette hozzá.

A Boldrini nevével fémjelzett állampolgársági törvényjavaslatok is újra terítékre kerülhetnek. A baloldali törekvések szerint háromévi tartózkodás után állampolgársági kérelmet nyújthatnak be azok is, akik nem részesülnek menekültstátusszal. Az illegális bevándorlóknak juttatott kedvezmények egymilliós szavazati többletet jelenthetnek a baloldal számára – kommentálták az ügyet a napilapok.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom