Külföld

Új hidegháború és járvány

Vlagyimir Putyin: A Nyugat kényszeríti fegyverkezésre Oroszországot

Az amerikai titkosszolgálati anyagok legalizálásának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a nemzetközi újságírói oknyomozást, amely arra az eredményre jutott, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikust az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg. Putyin csütörtöki éves sajtótájékoztatóján azt mondta, az anyag publikálása azt jelenti, hogy a berlini klinika páciense élvezi az amerikai szakszolgálatok támogatását, de hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy Moszkva meg akarta volna mérgezni. Ha ez lett volna a cél, bevégzik az ügyet – tette hozzá.

Új hidegháború és járvány
Putyin békét akar Washingtonnal
Fotó: AFP/Sputnik/ Mikhail Klimentye

Az elnök a Nyugatot tette felelőssé az újabb hidegháború kialakulá­sáért, rámutatva, hogy Oroszor­szágnak reagálnia kellett a NATO keleti bővítésére, valamint arra, hogy az Egyesült Államok az elmúlt években felmondott egy sor fegyverzetkorlátozási szerződést. Reményét fejezte ki, hogy Joe Bidennel sikerül majd rendezni a kétoldalú kapcsolatoknak legalább egy részét. Putyin kifejezte meggyőződését, hogy az amerikaiak megpróbálnak beavatkozni a 2021-es orosz parlamenti választásokba, viszont hangsúlyozta, hogy Oroszország sosem próbált beavatkozni az amerikai választásokba. A 2024-ben esedékes elnökválasztás kapcsán azt mondta: még nem tudja, elindul-e.

A koronavírus-járványról szólva leszögezte, hogy Oroszország nem készül újabb zárlat bevezetésére. A 68 éves elnök kijelentette, hogy akkor fogja beoltatni magát a Covid–19 ellen, ha a vakcinát a szakemberek az ő korosztályának is javasolják. Ugyancsak a szakemberek ajánlásától tette függővé Oroszország határainak megnyitását. Elismerte, hogy Oroszországnak nincs elegendő üzeme és felszerelése az oltóanyaggyártásához, de azt ígérte, hogy a kapacitás növekedni fog.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom