Külföld

Két országból kellenek még aláírások a nemzeti régiók védelmében

Két országból még kellenek aláírások a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés sikeréért - közölte a kezdeményezés kapcsán indított petíció kampányfőnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

Két országból kellenek még aláírások a nemzeti régiók védelmében
Pesty László: Két országból kellenek még aláírások a nemzeti régiók védelmében
Fotó: MH

Pesty László hozzátette: a csütörtök esti adatok szerint Svédországból a szükséges szavazatok több mint 97 százaléka beérkezett; a Svédországot követő „befutó” - az utóbbi napokban folytatott tárgyalásoknak köszönhetően - Lettország lehet.

Az utóbbi másfél hónapban a szlovén, a spanyol és a belgiumi flamand közösséget is próbálják még inkább elérni a siker érdekében - hangsúlyozta. Emellett a kampányhoz hétfőn csatlakozott Testnevelési Egyetemmel folytatandó együttműködéstől is szintén komoly eredményeket várnak - fűzte hozzá.

Az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmét sürgető, Minority SafePack polgári kezdeményezés sikere - az állásfoglalás Európai Parlament általi megszavazása - biztató fejlemény a székely petíció szempontjából is - fogalmazott Pesty László.

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság három hónappal meghosszabbította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés határidejét is, amely így 2021. február 7.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a járványra tekintettel egyszer már meghosszabbították a határidejét hat hónappal, november 7-éig.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

Kapcsolódó írásaink