Külföld

Veszélyezteti a schengeni övezetet a migrációs vita

Évtizedes csúcsot döntött meg a nyugat-afrikai vonalon érkező illegális bevándorlókszáma novemberben a Frontex által közölt adatok szerint

A német uniós elnökség igyekezete ellenére nem közeledtek az EU-tagországok álláspontjai az európai menekültügyi reform kérdésében. A vita kezdeti szakaszban van, ez pedig gyengíti az uniót.

Veszélyezteti a schengeni övezetet a migrációs vita
Életkép a franciaországi Calais-ban: az afrikai migránsok folyamatosan próbáltak az Egyesült Királyságba jutni, gyakran a kamionokra felkapaszkodva
Fotó: AFP/Denis Charlet

Hiába tűzte ki célul Horst Seehofer német belügyminiszter, a december 31-én befejeződő német uniós elnökség alatt sem sikerült előrelépést elérni az európai menekültügyi reform ügyében. A Die Welt cikke szerint az Európai Bizottság menekültügyi reformjavaslatainak szeptemberi bemutatása óta Brüsszel és a német elnökség célja az volt, hogy az év végéig minden állammal sikerüljön megállapodni a közös rendszer felépítéséről. Októberben Seehofer azt mondta, bizakodó, hogy sikerül megegyezni a tagállamokkal a kérdésben még idén. Ez azonban az uniós belügyminiszterek hétfői, idei utolsó találkozóján sem történt meg.

Mindössze egy közös jelentés készült az európai migrációs és menekültügyi politika alapvető elemeiről és a további lépésekről. A Die Welt birtokába jutott dokumentum szerint a reformról szóló vita még mindig korai szakaszban van. Egyelőre tehát nem tudni, az uniós tagállamok mikor egyezhetnek meg a már régóta húzódó kérdésben, ahogyan az sem világos, mit fog tenni Európa azokkal az illegális migránsokkal, akiknek negatívan bírálták el a menedékkérelmét. A kérelmek kétharmadát ugyanis elutasítják, az érintettek többségét mégsem toloncolják haza. A német szövetségi parlament belügyi bizottságának elnöke, Andrea Lindholz a Die Weltnek nyilatkozva aggodalmának adott hangot a reform csúszása miatt, szerinte össze fog omlani a schengeni rendszer, amennyiben Európa nem ellenőrzi hatékonyan a külső határait, és nem küldi vissza következetesen az elutasított menedékkérőket.

A Frontex tegnapi jelentése szerint egyébként novemberben rekordszámú, 8150 illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre a nyugat-afrikai útvonalon, míg tavaly ugyanekkor csupán 517. Az uniós határvédelmi ügynökség szerint ez eddig a legnagyobb havi szám a mérések 2009-es kezdete óta ezen az útvonalon.

Kapcsolódó írásaink