Külföld

Varga Judit: A jövőben is megvédjük Magyarország és Európa határait

Az Európai Unió Bíróságának döntése okafogyott, hiszen már nem állnak fenn azok a körülmények, amelyekről jelen eljárás szólt - tudatta Varga Judit csütörtöki Facebook-posztjában.

Varga Judit: A jövőben is megvédjük Magyarország és Európa határait
Varga Judit
Fotó: MH

Az igazságügyi tárca vezetője az EU Bíróságának döntésére reagálva emlékeztetett: Magyarország a tranzitzónákat bezárta, de a szigorú határőrizetet fenntartja.

A jövőben is megvédjük Magyarország és Európa határait, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk nemzetközi migránsfolyosók kialakulását - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: Magyarország csak addig lesz magyar ország ameddig megmaradnak határai. "Ezért határaink védelmére nem csak ezerszáz éves államiságunk, de gyermekeink jövője is kötelez" - zárul Varga Judit posztja.

Objektum doboz

Ismét a bevándorlás miatt támadja hazánkat az Európai Bíróság

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának döntése szerint a magyarországi tranzitzónák működését, valamint a menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokat érintő jogszabály alkalmazásával Magyarország nem teljesítette a nemzetközi védelem megadására irányuló eljárásokkal és a területén jogellenesen tartózkodó nem uniós állampolgárok kiutasításával kapcsolatos uniós jogi kötelezettségeit.

Az Európai Bizottság 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a menedékjog iránti kérelmek benyújtására a magyar-szerb határon létrehozott tranzitzónák működésével, valamint a magyar menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokkal összefüggésben.

A brüsszeli testület azt rótta fel Magyarországnak, hogy uniós jogot sért a menedékkérők tranzitzónákban történő jogellenes őrizetben tartásával, illetve nem biztosította a nemzetközi védelem iránti kérelmekhez, és az EU területén jogellenesen tartózkodó unión kívüli állampolgárok kiutasításához kapcsolódó eljárási garanciákat. Magyarország azért, hogy megfeleljen az ítéletnek azóta bezárta a röszkei és tompai tranzitzónákat. Menedékkérelmet csak külképviseleten lehet benyújtani.

Az uniós bíróság csütörtökön kihirdetett ítéletében megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségét, hogy hozzáférést kell biztosítania a nemzetközi védelmet kérő eljáráshoz, ugyanis "azok a nem uniós állampolgároknak, akik a szerb-magyar határon akarták igénybe venni az eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy szinte lehetetlen kérelmük előterjesztése". A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az érintettek akár a határokon is kérelmet terjeszthessenek elő - emlékeztettek.

A bíróság megállapította: az, hogy a nemzetközi védelmet kérelmezőknek a kérelmük vizsgálata során tranzitzónában kell tartózkodniuk, a befogadási irányelv értelmében vett őrizetnek minősül. A jelen ügyben azonban nem teljesülnek azok a feltételek, amelyek mellett az őrizetbe vételt a határon lefolytatott eljárások keretében az uniós jog megengedné - közölték.

A bíróság elutasította Magyarország azon érvét, amely szerint a migrációs válság igazolta az uniós eljárási és befogadási irányelv bizonyos szabályaitól való eltérést, hogy megőrizhető legyen a közrend fenntartása és a belső biztonság.

Megállapították: Magyarország nem teljesítette a kiutasítási irányelvből eredő kötelezettségeit sem, ugyanis a magyar szabályozás lehetővé teszi a területén jogellenesen tartózkodó nem uniós állampolgárok kitoloncolását. Végezetül Magyarország nem tartotta tiszteletben a nemzetközi védelmet kérelmezők számára biztosított azon jogot, hogy beadványuk elutasítását követően a kérelmezők a tagállam területén maradhassanak a megfellebbezett elutasításuk elbírálásának határidejéig.

Mindezek ismeretében az uniós bíróság ítélete szerint a nemzetközi védelemre irányuló eljáráshoz való hozzáférés korlátozása, a védelmet kérelmezők tranzitzónákban való szabálytalan őrizete, és az unió területén jogellenesen tartózkodó nem uniós állampolgárok átkísérése egy határsávba, anélkül hogy a kiutasítási eljáráshoz kapcsolódó garanciákat tiszteletben tartanák, uniós jogi kötelezettségszegésnek minősül.

Kapcsolódó írásaink