Külföld

Sorosék továbbra is akcióban

„Gyurcsányné és a baloldal minden határt átlépett a Magyarország elleni áskálódással és hadjárattal”

A baloldal és a Soros-hálózat nem adja fel az áskálódást – figyelmeztetett Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő. Az Európai Parlament megszavazta a jogállamisági rendeletet.

Sorosék továbbra is akcióban
Hidvéghi Balázs szerint a tagállami vezetők megegyeztek abban, hogy nem a járvány idején kell ideológiai háborúkat vívni, mégis folytatódik a politikai zsarolás
Fotó: MH/Katona László

Jóváhagyta tegnap brüsszeli plenáris ülésén az Európai Parlament a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az uniós források védelmét szolgáló rendeletet. A tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács a múlt héten erősítette meg a júliusi EU-csúcstalálkozón elfogadott megállapodást az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról.

A rendelethez záradékot csatoltak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik.. Fontos eleme a záradéknak az is, hogy csak azután alkalmazhatják, hogy az Európai Bíróság megvizsgálta a jogszerűségét.

A szavazást megelőző vitában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, az EU olyan új mechanizmussal szerelkezett fel, amellyel képes megvédeni költségvetését, pénzügyi érdekeit és értékeit a jogállamiság sérülései­vel szemben.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő budapesti sajtótájékoztatóján a józan ész diadalának nevezte a múlt heti EU-csúcson született döntést – a már említett záradékról –, mivel az európai állam- és kormányfők kimondták, hogy egy világjárvány idején nem ideológiai háborút kell folytatni egymással. Rámutatott, az is látható eközben, hogy a Soros-hálózat által támogatott európai baloldal nem nyugszik, és tovább erőltetné az ideológiai háborúskodást. „Mindenképpen rá akarják kényszeríteni az akaratukat a tagállamokra, ha másként nem megy, akár zsarolással is” – fogalmazott Hidvéghi, utalva a délelőtti vitára is.

Emlékeztetett, Orbán Viktornak Brüsszelben sikerült megvédenie a magyar nemzeti érdekeket és a magyarok pénzét. „Eközben Gyurcsányné és a baloldal minden határt átlépett a Magyarország elleni áskálódással és hadjárattal” – közölte. Hidvéghi szerint a baloldal és bevándorláspárti szövetségeseik mindent megtettek azért, hogy Magyarországot megbüntessék, az országnak járó európai uniós.

Deutsch Tamás és Győri Enikő fideszes képviselők közleményükben történelmi magyar sikernek nevezték, hogy az EP is hozzájárult a hétéves uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadásához. Deutsch kiemelte: győzött Magyarország, győzött a lengyel–magyar együttműködés, és győzelmet aratott egész Európa.

„A múlt heti megállapodással megvédtük Magyarország szuverenitását. Jogát arra, hogy minden olyan kérdésben, amely nemzeti hatáskörbe tartozik, saját maga dönthessen. Nem lehet egyetlen egy olyan ideológiai, vagy politikai kérdés sem, amelyben bárki ránk erőltetheti az akaratát. Saját sorsunkról magunk dönthetünk. A bevándorlás kérdésében, hogy kikkel akarunk együtt élni, vagy akár a családügyre vonatkozó jogi szabályozást illetően” – írta a képviselő.

Az EP-ben tegnap este szavaztak a múlt heti megállapodást értékelő állásfoglalásról is, amelyben bizalmatlansági indítvánnyal és perrel fenyegették az EB-t. Ezzel kapcsolatban Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon azt írta, az EP nem hagy fel a politikai zsarolással, mert csak a hatalom és az ideológiai viták foglalkoztatják. „Szerencsére múlt héten az állam- és kormányfők bebizonyították, hogy ők Európa valódi vezetői” – tette hozzá.

Jogfosztással sújthatják Deutschot

Megvitatták tegnap Brüsszelben az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának ülésén Deutsch Tamás ügyét. Előzőleg a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének a frakcióból való kizárását kezdeményezte negyven képviselő, amiért egy interjúban a Gestapo és az ÁVO logikájához hasonlította Manfred Weber frakcióvezető azon nyilatkozatát, amely szerint akinek nincs takargatnivalója, annak félnivalója sincs a jogállamisági mechanizmustól. Deutsch Tamás többször is bocsánatot kért Webertől a kijelentése miatt. A zárt megbeszélésén csak az EP-képviselők vehettek részt, lapzártáig nem kaptunk hivatalos közléseket. A frakcióvezetés és a német delegáció vezetője nem akart szavazást a kizárásról, arra számítottak, amellett amúgy sem állna többség. Délután kiszivárgott egy határozati javaslat, amely alapján megvonják Deutschtól a jogot, hogy a képviselőcsoport nevében felszólaljon, nem jelölhetik jelentéstevőnek vagy árnyék-jelentéstevőnek, vagy más formális pozí­cióra, amivel az EPP-t képviseli. Deutsch még a frakcióülés vége előtt nyilatkozott a Hír TV-nek. A politikus elmondása szerint a balliberális politikusok és kommentátorok várakozásaival szemben higgadt, nyugodt eszmecsere zajlott a frakcióelnökség és a delegációvezetők délutáni ülésén, amit ő is részt vett. Úgy fogalmazott, a frakcióvezetés nem akar kizárásról dönteni, ehelyett az ő személyét érintő büntetés mellett kíván dönteni, hogy Webert érintő nyilatkozata ne maradjon következmények nélkül. A politikus leszögezte azt is, hogy az erről szóló dokumentumban fontos néppárti értékeket is rögzítettek.

Röviden

Átvették az Európai Parlament Szaharov-díját az EP szerdai brüsszeli plenáris ülésén a fehéroroszországi demokratikus ellenzék képviselői, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt. A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Elfogadta az Európai Parlament a REACT–EU intézkedéscsomagot, amely 47,5 milliárd euróval (mintegy 17 ezer milliárd forint) segíti az Európai Unió régióit a járványügyi válság közvetlen hatásainak ellensúlyozásában. A REACT–EU forrásai a járvány miatti leállás által legsúlyosabban érintett ágazatoknak és dolgozóknak nyújtott regionális segítséget támogatja.

Kapcsolódó írásaink