Külföld

Emmanuel Macron elkapta a koronavírust

Pozitív lett Emmanuel Macron francia elnök koronavírus-tesztje - írta meg a BBC az elnöki hivatal közlése nyomán.

Emmanuel Macron elkapta a koronavírust
Emmanuel Macron
Fotó: AFP

Az Elysée-palota csütörtök reggeli közleménye szerint Macront azt követően tesztelték, hogy tüneteket mutatott. Hozzátették, hogy a politikust állapota a munkavégzésben nem akadályozza, hét napra karanténba vonul, elnöki feladatait onnan látja el távmunkában.

Az elnök mellett a kormányfő, Jean Castex is karanténba került, miután érintkezhetett Macronnal. Castex épp a mai napon ismertette volna a szenátus előtt az országos oltási tervet, ezt távollétében Olivier Véran egészségügyi miniszter fogja megtenni helyette.

Franciaországban a vírus egyre erősödő terjedése miatt éppen a napokban vezettek be kijárási tilalmat este 8 és reggel hat óra között, de a fertőzöttek száma így is magas. Szerdán több mint 17 700 esetet regisztráltak az ország területén. A járvány kezdete óta több mint kétmillióan fertőződtek meg a kórral, a járványnak pedig 59 400 halálos áldozata volt.

Emmanuel Macron nem az első a világ vezető politikusai közül, aki elkapta a koronavírust. Boris Johnson brit kormányfő még a járvány első hullámában fertőződött meg, melynek következtében több napra az intenzív osztályra került. Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök októberben kapta el a kórt, és három napos kórházi ápolásra szorult.

Kapcsolódó írásaink