Külföld

Elítéli a kárpátaljai magyarok sorozatos zaklatását a Fidesz

Brenzovicsot is fenyegetik

A kárpátaljai magyarságot és annak képviselőit érő atrocitások egyértelműen megfélemlítő célzatúak, kisebbség- és Európa-ellenesek – hangsúlyozta szerdai közleményében a Fidesz.

Elítéli a kárpátaljai magyarok sorozatos zaklatását a Fidesz
Brenzovics László, a KMKSZ elnöke
Fotó: MH

Mint írták: „felháborító, hogy a NATO-ba és az EU-ba igyekvő Ukrajna a 21. században is ilyen módszereket alkalmaz és így bánik egy területén élő békés nemzetiségi közösséggel.”

Hozzátették, az ukrán hatóságok megfélemlítő akcióikon keresztül a kárpátaljai magyarokat az ukrán alkotmány, valamint a nemzetközi szerződések által is garantált jogaikban, a nemzeti identitásuk és kultúrájuk megélésében kívánják durván korlátozni.

A Fidesz felszólítja Ukrajna kormányát, hogy haladéktalanul hagyjon fel a kárpátaljai magyarságot célzó ellenséges akciókkal és tegyen aktív lépéseket a helyzet javítása érdekében. Ezzel párhuzamosan felkérik Magyarország kormányát, tegyen meg minden tőle telhetőt mind a kétoldalú, mind pedig a nemzetközi kapcsolatok szintjén annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló események többé ne fordulhassanak elő.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő után tegnap Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec ukrán nacionalista szervezet honlapjára.

Kapcsolódó írásaink