Külföld

Egyre több olasz él nyomorban

Hosszú sorok állnak a nagyvárosok szegénykonyhái előtt, főleg a karitatív szervezetekre számíthatnak a rászorulók

Növekszik az új szegények száma az olasz nagyvárosokban. Az egészségügyi vészhelyzet következtében milliók vesztették el munkahelyüket, ez pedig a középosztály hirtelen lecsúszását idézte elő.

A luxus, gazdagság és jólét szimbólumaként nyilvántartott Milánó szegénykonyháján már nem bevándorlók vagy hajléktalanok, hanem olasz nyugdíjasok és családok állnak kilométeres sorokban. „Egyetlen euró is számít” – mondják.

A világhírű Bocconi egyetemtől pár utcára található a Mindennapi kenyér elnevezésű civil szervezet központja, amelynek kapuja előtt már reggel nyolc órakor sorakoznak a rászorulók. Egészen az esti záróráig és még azt követően is folyamatosan érkeznek az üres kezű, zsebű és gyomrú emberek. A tartalékok már elfogytak, az állami segítség nem érkezik, a remény sokak számára egyre halványul. A Caritas, a szegénykonyha és a civil szervezetek együttérzése az utolsó mentőöv több ezer milánói számára.

A nehéz történelmi pillanatban a szolidaritás rendkívüli gesztusai biztosítják a város szegényeinek túlélését. Százötven vállalat és ötezer milánói jótékonykodása teremti elő a legfontosabb élelmiszereket a szükséget szenvedők számára. Az Olaszországban már korábban is elterjedt önkéntesség és jótékonykodás ismét reneszánszát éli. Akár napi négy-ötezer élelmiszercsomagot is átadnak, a szükséget szenvedők száma azonban hétről hétre ijesztően növekszik – számolnak be a jelenségről az önkéntesek.

Aggasztóan nő a szegények száma Rómában is – adta hírül a Caritas római koordinátora. Az egészségügyi veszélyhelyzet alaposan átalakította a nagyvárosokat. Idén csaknem négyszeresére növekedett a szükséget szenvedők száma az olasz fővárosban. Az elszegényedés egyértelmű jeleit mutatják az év végi kimutatások. A lehetőségekről és az álmokról való lemondás, a kétségbeesés jellemzi a kiszolgáltatott társadalmi rétegeket.

Folytatja a tüntetést Matteo Salvini pártja

Változatos demonstrációkkal akadályozza a bevándorlásellenes Liga az elnöke, Matteo Salvini volt belügyminiszter nevével fémjelzett migrációs csomag lebontásának munkálatait. Kedd délután a frakció politikusai elözönlötték a felsőház alkotmányügyi és igazságügyi bizottságának termét. Lehetetlen volt a biztonsági távolság megtartása. A bevándorlás feltételeinek további enyhítésére vonatkozó tárgyalásokat a bizottság elnöke kénytelen volt felfüggeszteni és elnapolni. Más témában is felemelte a szavát a párt. Több nagyváros terein tüntettek kedd délelőtt a Liga képviselői és a párt szimpatizánsai, akik Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter lemondását követelték. A friss diplomás és több éve ingyenesen gyakorlati munkát végző jogászok és ügyvédek alkalmazását sürgetik. A Liga politikusai úgy vélik, az illetékes minisztérium az újonnan bevezetett alkalmassági bizonyítvány megkövetelésével újabb akadályt állított a fiatal munkavállalók elé.
(JD)

Kapcsolódó írásaink

Olasz válasz a magyar helytállásra

ĀA La Verità publicistája szerint hazánk és Lengyelország sikeresen védte meg szuverenitását, míg országa feltétel nélkül bólogat a brüsszeli bürokratáknak