Külföld

A mexikói elnök háláját fejezte ki Joe Bidennek bevándorlással kapcsolatos nézeteiért

„Túl korai még feladni”

A járvány miatt nagyobbrészt online, kevés résztvevővel zajlik majd Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatása a törvényhozás épületének lépcsőjén.

A mexikói elnök háláját fejezte ki Joe Bidennek bevándorlással kapcsolatos nézeteiért
A járvány miatt a megszokottnál szerényebb beiktatásra készülhet Biden
Fotó: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Gratulált egyébként Joe Bidennek Jair Bolsonaro brazil elnök is, és hozzátette: reméli, hogy az Egyesült Államok továbbra is a bátrak hazája és a szabadok földje marad. Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő pedig úgy fogalmazott gratulációjában: „Hálámat fejezem ki önnek Mexikó és a világ bevándorlóival és menekültjeivel kapcsolatos álláspontjáért, amely segíteni fogja a délkelet-mexikói és közép-amerikai közösségek fejlődésének előmozdítását.” Haszan Roháni iráni elnök kijelentette: örülnek, hogy a „terrorista” Donald Trump távozik, de nem túl boldogok Biden érkezése miatt sem. Időközben a republikánusok szenátusi frakcióvezetője, Mitch McConnell arra kérte szenátortársait, hogy ne készüljenek semmilyen „mutatvánnyal” az eredmények január 6-án esedékes kongresszusi érvényesítésére. Donald Trump már annak sem örült, hogy McConnell gratulált Bidennek a győzelemhez, Twitterén azt írta: „túl korai még feladni, a Republikánus Pártnak meg kell tanulnia harcolni”. Az elnök tegnapi bejegyzéseiben arról beszélt, hogy a választást elcsalták, és a FoxNews csatornát támadta, amiért az szerinte nem állt ki mellette. A Demokrata Párt radikális szárnyához tartozó Alexandria Ocasio-Cortez képviselő pedig a The Intercept hírügynökségnek arról beszélt, hogy a demokraták vezetésében változásokra van szükség, és bár ő még nem áll készen, hogy a pártot vezesse a Képviselőházban, de úgy gondolja, Nancy Pelosinak és a szenátusi frakciót vezető Chuck Schumernek mennie kell.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom