Külföld

„Ukrajna hagyjon fel a kárpátaljai magyarságot célzó ellenséges akciókkal”

A Fidesz a leghatározottabban elítéli a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség ukrán hatóságok általi sorozatos, immár folyamatosnak tekinthető zaklatását - írta a nagyobbik kormánypárt a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

A kárpátaljai magyarságot és annak képviselőit ért atrocitások egyértelműen megfélemlítő célzatúak, kisebbség- és Európa-ellenesek. Felháborító, hogy a NATO-ba és Európai Unióba igyekvő Ukrajna a 21-ik században is ilyen módszereket alkalmaz és így bánik egy területén élő békés nemzetiségi közösséggel.

„A hatóságok megfélemlítő akcióikon keresztül a kárpátaljai magyarokat az ukrán alkotmány és nemzetközi szerződések által is garantált jogaikban, a nemzeti identitásuk és kultúrájuk megélésében kívánják durván korlátozni.”

A Fidesz felszólítja Ukrajna Kormányát, hogy haladéktalanul hagyjon fel a kárpátaljai magyarságot célzó ellenséges akciókkal és tegyen aktív lépéseket a helyzet javítása érdekében.

Ezzel párhuzamosan felkéri a nagyobbik kormánypárt  Magyarország Kormányát, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt mind a kétoldalú, mind pedig a nemzetközi kapcsolatok szintjén annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló események többé ne fordulhassanak elő.
 

Kapcsolódó írásaink