Külföld

Nem igaz, hogy lejárt a nemzetállamok ideje

Francesco Giubilei: A különböző tagállamok konzervatív pártjai széttöredezve, más-máseurópai pártcsaládokban vannak jelen, ami gyengíti erejüket

A nemzetállamok fontosságát hangsúlyozza és az európai szuverenista erők összefogását sürgeti Francesco Giubilei olasz szerző, kiadóvezető. A közismert olasz konzervatív gondolkodó – aki a Fondazione Tatarella alapítvány elnöke és az olasz konzervatív Nazione Futura think tank alapítója is – Giorgia Meloni pártjának előretöréséről beszélt lapunknak.

Nem igaz, hogy lejárt a nemzetállamok ideje
Giubilei szerint az embereknek elege lett az üres ígéretek politikájából
Fotó: Facebook

– Jobban reagáltak a nemzetállamok a koronavírus-járvány hatásaira?

– A koronavírus egyértelművé tette a nemzetállamok fontosságát. Amikor a pandémia elterjedt egész Európában, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy azok az intézmények, amelyek közelebb álltak az állampolgárokhoz, számos szempontból helyesebben és gyorsabban cselekedtek. Akár a szigorítások tekintetében, a kijárási tilalom meghatározásában, az egészségügy megszervezésében, akár a gazdasági segítségnyújtásban. Különösen tavasszal, az első hullám idején az Európai Unió nem tudott olyanfajta segítségnyújtást biztosítani az embereknek és az államoknak, amilyenre szükségük lett volna. A gazdasági segítségnyújtásról is immár hónapok óta folynak a tárgyalások. A vészhelyzet arra is bizonyosság, hogy hamis az elmúlt években hangoztatott ideológia, miszerint a nemzetállamok idejét múltak, ezért egy modernebb, államok feletti rendszerrel kell helyettesíteni őket.

– Hatodik könyvét teljes egészében Giorgia Meloninak, az Olasz Testvérek párt elnökének szentelte. Miért tartja érdekesnek a patrióta politikus teljes körű bemutatását?

– Könyveimben általában kulturális témákat dolgozok fel. Ilyen a jövőre magyar nyelven is megjelenő kötetem, amely az európai konzervativizmus történetét tárja fel. Külső szemlélőként azt a folyamatot szándékoztam feltárni, hogy hogyan növekszik a népszerűsége ma Olaszországban egy konzervatív értékeket képviselő vezetőnek. Giorgiára nem csak hazánkban, hanem az európai palettán is egyre nagyobb elismeréssel tekintenek. Erről tanúskodik az is, hogy az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsalád elnökévé választották.

– A legfrissebb felmérések szerint az olaszok 39 százaléka szavaz bizalmat Meloninak, az Olasz Testvérek az egyedüli politikai csoport, amelynek népszerűsége az egészségügyi vészhelyzet alatt töretlenül növekedett. Mi ennek az oka?

– Giorgia Meloni az elmúlt nyolc évben, az Olasz Testvérek alapítása óta, következetes politikát folytat, hűségesen a jobboldal értékeit képviseli. Soha nem lépett szövetségre a baloldali pártokkal, sem az Öt Csillag Mozgalommal. Az olasz választók bizalmának megnyerésében óriási szerepe volt a következetességnek, a szavahihetőségnek. A másik fontos tényező, széleskörű felkészültsége. A gazdasági, társadalmi, kulturális témákban történő felszólalásai is erről tesznek bizonyosságot. Ez a vele szorosan együttműködő felkészült szakértői csoportnak is köszönhető. Az üres ígérgetések és a szlogenek politikájából kiábrándult állampolgárok tartalmat és szakértelmet várnak.

– Meloni ismeri és elismeri a magyar kormány politikáját. A közelmúltban számos alkalommal védelmébe vette a brüsszeli zsarolásokkal szemben. Mi a harmónia oka?

– A nemzeti identitás védelme, az európai identitás részét képező keresztény gyökerek elismerése, a család – és életvédelem, és számos etikai kérdés köti össze a világlátásukat.

– Cikkeiben egy konzervatív európai összefogást sürget. Hogyan lenne ez lehetséges?

– A különböző tagállamok konzervatív pártjai széttöredezve, különböző európai pártcsaládokban vannak jelen, ami gyengíti erejüket. Úgy vélem, az európai erőviszonyok szempontjából egyetlen nagy konzervatív, identitárius pártcsalád létrejötte elengedhetetlen lenne. Ez lehetővé tenné, hogy komolyabb befolyással bírjanak, valamint az igazán fontos kérdésekben közös fellépéssel képviseljék értékeiket, érdekeiket.

Kapcsolódó írásaink

Olasz válasz a magyar helytállásra

ĀA La Verità publicistája szerint hazánk és Lengyelország sikeresen védte meg szuverenitását, míg országa feltétel nélkül bólogat a brüsszeli bürokratáknak