Külföld

Morawiecki: Emlékezni kell a kommunizmus büntetés nélkül maradt bűntetteire is

Meg kell őrizni a kommunizmus áldozatainak emlékét, de meg kell tartani az emlékezetekben a rezsim büntetés nélkül maradt bűntetteit is - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán az észak-lengyelországi Gdanskban, a tengermelléki munkásfelkelések brutális leverésének 50. évfordulóján rendezett megemlékezésen.

Morawiecki: Emlékezni kell a kommunizmus büntetés nélkül maradt bűntetteire is
Mateusz Morawiecki
Fotó: MH

A miniszterelnök az 1970 decemberében elesett hajógyári munkások híres gdanski emlékművénél, az 1980-ban felállított, 45 méter magas hármas keresztnél felidézte: a tengermelléki sortüzek során a kommunista hatalom 45 ember életét oltotta ki.

Meg kell emlékezni kell azokról az emberekről, akik vérüket ontották a szabad Lengyelországért, de emlékeztetni kell „azok bűnére és felelősségére is, akik semmilyen büntetést nem kaptak az akkori szörnytettekért” - hangsúlyozta Morawiecki.

Rámutatott: az 1970-es tengermelléki sortüzek „áldozatainak véréből tíz évvel később megszületett a Szolidaritás”, a független szakszervezet és a hozzá kötődő társadalmi mozgalom, amely végül elvezette a lengyeleket a szabadsághoz.

Mint a kormányfő hozzátette, az 1989-es rendszerváltás utáni lengyel bíróságok „képtelenek voltak elmarasztalni a döntéshozókat, azokat, akik ténylegesen felelősek voltak a védtelen, ártatlan embereket sújtó lövöldözésért”, pedig az igazságtétel szükséges lenne a mai Lengyelország számára is, egyebek között azért, hogy az állam az igazságosságra építkezhessen.

A lengyel munkások tiltakozásait 1970 decemberében az váltotta ki, hogy a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottsága a mindennapi fogyasztási cikkek, mindenekelőtt a hústermékek drasztikus emeléséről döntött.

Az egész tengermelléken, sőt elszórtan az ország más részein is elterjedt sztrájkhullám leverésére a hatalmi szervek éles lőszereket, brutális verést, tömeges letartóztatásokat alkalmaztak, a 45 halálos áldozaton kívül 1165 ember megsebesült, és mintegy 3 ezren börtönbe kerültek. A legtragikusabb események december 17-én zajlottak le, az aznapi sortüzekben Gdynia kikötővárosban 18, Szczecin városában pedig 13 embert gyilkoltak meg.

A tengermelléki sortüzek felelőseit - köztük az akkori védelmi minisztert, Wojciech Jaruzelski tábornokot, későbbi kommunista miniszterelnököt és egyben pártfőtitkárt, majd az 1989-es kerekasztal-beszélgetés következtében elnököt is - a rendszerváltás után sem ítélték el, kivéve két, a közvetlen katonai akcióban részt vevő tisztet, akiket nem jogerősen feltételes szabadságvesztésre ítéltek.

Az 1970-es tengermelléki sortüzek évfordulójáról csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnök is megemlékezik Gdanskban és Gdyniában.

Kapcsolódó írásaink

Magyar–lengyel győzelem

ĀA megállapodás tiszteletben tartja az uniós szerződéseket, a nemzeti identitásunkat,és védelmet nyújt a politikai zsarolással szemben – közölte Varga Judit