Külföld

Joe Bident választották meg az elektorok, de Donald Trump továbbra sem adja fel

Az Amerika lelkéért vívott küzdelemben a demokrácia kerekedett felül – jelentette ki a demokrata elnökjelölt

Megválasztotta Joe Bident az elektori kollégium az Egyesült Államok következő elnökének. A republikánusok szenátusi vezetője gratulált a demokrata jelöltnek, Donald Trump továbbra is csalásról beszél.

Joe Bident választották meg az elektorok, de Donald Trump továbbra sem adja fel
Soha amerikai elnökjelölt még annyi szavazatot nem kapott, mint Joe Biden
Fotó: AFP/Roberto Schmidt

Megerősítette helyi idő szerint hétfőn Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az Egyesült Államok 50 államában és a fővárosban, Washingtonban összegyűlt elektori testület, amely hivatalosan megválasztja az Egyesült Államok elnökét.

Bidenre 306, Donald Trump hivatalban lévő elnökre pedig 232 elektor adta le voksát. Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazat szükséges. A voksokat hivatalosan január 6-án, két héttel az új elnök eskütétele előtt, a Kongresszus két házának együttes ülésén ismertetik, amelyen Mike Pence alelnök fog elnökölni.

Az Amerika lelkéért vívott küzdelemben a demokrácia kerekedett felül – mondta Joe Biden demokrata párti elnökjelölt. „A demokrácia lángját rég fellobbantották ebben az országban, és most már tudjuk, hogy sem egy világjárvány, sem a hatalommal való visszaélés nem képes kioltani” – fogalmazott a leendő elnök. Donald Trump regnáló elnök folyamatosan azt hangoztatja, hogy nagyszabású csalás történt, és emiatt több keresetet is benyújtott bíróságokhoz, de nem tudta megváltoztatni az eredményt.

Biden megjegyezte, hogy soha még annyi szavazatot nem kapott elnökjelölt és alelnökjelölt, mint ő és Kamala Harris, ami szerinte az amerikai emberek akaratának legtisztább megnyilatkozása. A megválasztott elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy Trump négy éve hasonló különbséggel győzte le Hillary Clintont, és akkor „földcsuszamlásszerű győzelemről” beszélt, ezért Biden „tiszteletteljesen azt javasolta” ellenfelének, hogy ismerje el vereségét.

Trump Twitterén tegnap ismét arról beszélt, hogy rengeteg bizonyíték „ömlik be” a csalásokról. „Soha nem volt még ilyen az országunkban!” – írta. Egy másik bejegyzésében az elnök követelte a republikánusoktól, hogy ne álljanak le, és fordítsák meg a választás eredményét.

Az amerikai törvényhozás felsőházi republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell kedden gratulált Joe Biden megválasztott elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek, megtörve ezzel a november 3-i elnökválasztás kimenetelével kapcsolatos hosszú hallgatását. A szenátusban tartott felszólalásában a politikus elismerte, hogy a Demokrata Párt nyerte el a Fehér Házat.

Gratulált Joe Bidennek a győzelemhez Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki sikereket kívánt a megválasztott amerikai elnöknek, és Andrzej Duda lengyel elnök is. Duda a lengyel-amerikai stratégiai együttműködést az európai és transz­atlanti biztonság alappillérének nevezte, és reményét fejezte ki az együttműködés folytatására. Gratuláló levelében Duda lengyelországi látogatásra hívta meg Bident.

A Fox News televízió által közölt felmérés szerint az elnökválasztás után a szavazók 49 százaléka érezte magát dühösnek, ami jelentős, 12 százalékos emelkedés a 2016-os választás utáni felmérés eredményeihez képest. 51 százalék fél, 55 százalék pedig zavarodott, mégis, a megkérdezettek 59 százaléka felszabadultnak érzi magát a választás elmúltával, és 67 százalékuk reményekkel teli. Az amerikai választóknak csak egyötöde mondta azt hogy sosem támogatja majd Bident. A republikánusok körében ez a szám magasabb, 41 százalék. Ugyanakkor még közülük is 58 százalék támogatja Bident, vagy legalábbis „ad neki egy esélyt” elnökként.

Kapcsolódó írásaink