Külföld

Távozik posztjáról az amerikai igazságügyi miniszter

Távozik posztjáról William Barr amerikai igazságügyi miniszter - jelentette be helyi idő szerint hétfőn Donald Trump amerikai elnök.

Távozik posztjáról az amerikai igazságügyi miniszter
A napokban ismét tüntettek Trump mellett több amerikai városban
Fotó: AFP/Yuki Iwamura

Az elnök által a Twitteren megosztott levélben Barr hosszasan méltatja a Trump által elért eredményeket, és közli, hogy december 23-án távozik hivatalából.

Trump tudatta, hogy a tárca vezetését Barr eddigi helyettese, Jeff Rosen veszi át ideiglenesen.

Trump korábban nyíltan bírálta Barrt, amiért a miniszter úgy nyilatkozott, hogy az igazságügyi tárca nem talált olyan, széleskörű választási csalást, amely megváltoztatná, hogy Joe Biden demokrata párti jelölt nyerte a novemberi elnökválasztást.

William Barr 2019 februárja óta vezeti az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát.

Biden: Győzött a demokrácia

Az Amerika lelkéért vívott küzdelemben a demokrácia kerekedett felül - mondta Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyi idő szerint hétfőn, pár órával az után, hogy az elektori kollégium megerősítette győzelmét a novemberi elnökválasztáson.

Bidenre 306, Donald Trump leköszönő elnökre 232 elektor adta voksát a hagyományosan puszta formalitásnak számító elektori szavazáson.

„A demokrácia lángját rég fellobbantották ebben az országban, és most már tudjuk, hogy sem egy világjárvány, sem a hatalommal való visszaélés nem képes kioltani” - fogalmazott a leendő elnök.

Donald Trump azt állította, hogy a választáson széleskörű csalás történt, s emiatt több keresetet is benyújtott, de nem sikerült megmásítania a voksolás kimenetelét. Bár az elnököt hivatalosan az elektorok választják meg, és nem az dönti el, hogy összesen melyik jelölt hány voksot kapott, Biden novemberben 7 millió vokssal kapott többet, mint Trump.

2016-ban Trump az elektori szavazáson a mostanival megegyező arányban győzte le Hillarry Clinton demokrata párti jelöltet, amit akkor Trump földcsuszamlásszerű győzelemnek nevezett. Erre utalva Biden hétfő este úgy fogalmazott, hogy „tiszteletteljesen azt javasolja” Trumpnak, hogy ismerje el vereségét.


Putyin gratulált Bidennek a győzelemhez

Táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz államfő Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért győzelemhez - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

Putyin azt követően tette meg ezt a gesztust, hogy az amerikai elektori kollégium hétfőn megerősítette Biden győzelmét a november 3-i választáson.

Az orosz vezető sikereket kívánt a megválasztott amerikai elnöknek, és kifejezte meggyőződését, hogy a globális biztonság és stabilitás ügyében rendkívüli felelősséggel bíró Oroszország és Egyesült Államok képes lesz a nézeteltérései ellenére reálisan hozzájárulni a világban jelentkező számos probléma és kihívás megoldásához.

Putyin hozzátette, hogy ennek figyelembevételével az egyenlőség és egymás kölcsönös tiszteletben tartása elvén alapuló orosz-amerikai együttműködés megfelelne mindkét ország népe és a nemzetközi közösség érdekeinek. Kifejezte készségét a Bidennel való együttműködésre és kapcsolatfelvételre.

Kapcsolódó írásaink

Trump aláírta a Rodcsenkov-törvényt

ĀA törvény már az előkészítés szakaszában heves vitát váltott ki és konfliktusos helyzetet teremtett az Egyesült Államok és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség között