Külföld

Olasz válasz a magyar helytállásra

A La Verità publicistája szerint hazánk és Lengyelország sikeresen védte meg szuverenitását, míg országa feltétel nélkül bólogat a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz baloldali sajtó gáncsoskodónak nevezte hazánkat és Lengyelországot az uniós költségvetési vitában, de a megállapodás után elhalkultak. A jobboldali média szerint fontos győzelmet aratott a magyar és a lengyel kormányfő, megvédték a nemzeti szuverenitásukat.

Olasz válasz a magyar helytállásra
Az olasz sajtó egy része szerint Giuseppe Conte (jobbra) megadta magát az uniónak
Fotó: Európai Tanács

Eltérően értékeli a jogállamisági mechanizmusról szóló kiegészítő megállapodást a baloldali és a jobboldali sajtó Olaszországban. Számos olasz napilap hazánkat és Lengyelországot gáncsoskodó országnak nevezte az elmúlt hetekben az uniós költségvetés vétója miatt. Az egészségügyi vészhelyzet következtében a legkomolyabb emberi és gazdasági károkat elszenvedett ország Olaszország, a helyreállítási források jelentik több ezer vállalkozó és kereskedő számára az utolsó mentőövet.

A baloldali sajtóorgánumok, kihasználva a növekvő társadalmi feszültséget, a két gáncsoskodó állam vezetőit állították be az európai források késlekedésének felelőseként. Egyes lapok a 25 tagország közötti megegyezésben reménykedtek a két állam kizárása tekintetében. A Huffington Post napilap szerint helytelen volt a gyors kiegyezés, az EU behódolása.

Az egyezség megszületésének hírére a korábban epésen fogalmazó baloldali újságírók hangneme elcsitult, a jobboldal pedig levonta a tanulságot a magyar–lengyel kiállásból.

Elsőként az Il Giornale napilap fektette le a tényeket: győzött Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A La Verità napilap hasábjain Daniele Capezzone nagy presztízsű újságíró sokatmondó címmel indította gondolatait: „Magyarország és Lengyelország győzelmet aratott vétójával, míg mi az állandó igenjeinkért csak pofonokat kapunk”. Hangsúlyozta, Budapest és Varsó ellenállása hatásosnak bizonyult a jogállamiságra hivatkozó zsarolással szemben. Olaszország feltételek nélkül bólogat a brüsszeli bürokratáknak – írta Capezzone.

Az újságíró szerint a történelmi erőpróba eredményeiért Budapestet és Varsót kétszeres elismerés illeti. Egyrészt az érdemeik miatt, mivel nem engedtek az önkényes politikai nyomásnak, másrészt az alkalmazott módszereik miatt, hiszen aki emelt fővel és a nemet mondás bátorságával tud alkudozni, az nem tér haza eredmények nélkül.

Angela Merkel német kancellár közreműködésével megtörtént a magyar-lengyel vétó visszavonása, a két ország diadalt aratott az ideológiai rezsimmel szemben, Orbán és Morawiecki győzelme szabadságot és méltóságot szerzett az összes tagállamnak – írta Luca Volonté a La Nuova Bussola Quotidiana hasábjain.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszeli szélsőség markában Európa

ĀDouglas Murray: Junckerék viselkedése visszamenőleg igazolja, miért léptünk ki - John O’Sullivan: A baloldal a multikulturalizmust és a nemzetek utáni létet hirdeti

Antonio Martino: Európa haldoklik

ĀAz egység nem egyenlő az uniformitással – hangsúlyozta lapunknak a volt olasz védelmiminiszter, aki a demográfiai hanyatlásra és a tömeges migrációra figyelmeztetett