Külföld

Macron szerint az uniós tagállamokban egyszerre fog kezdődni az oltás

A koronavírus elleni oltási kampány ugyanazon a napon fog megkezdődni valamennyi uniós tagállamban - közölte kedden a francia elnök környezete.

Emmanuel Macron az elképzelésről kedden egy munkaebéden tájékozatta a francia nemzetgyűlés frakcióvezetőit.

Azt mondta, hogy „minden európai ország az év végén ugyanazon a napon kezdi meg az oltási kampányt” - jelezte a francia sajtónak Damien Abad, az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője, amit Valérie Rabault szocialista frakcióvezető is megerősített.

A dátum ugyanakkor egyelőre nem ismeretes.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről.

A döntés időpontját az eredetileg tervezetthez képest több mint egy héttel előre hozta az amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

A franciaországi oltási kampányról szerdán tartanak vitát a nemzetgyűlésben, csütörtökön pedig a nemzetgyűlésben.

Olaszország, Franciaország és Németország más európai országokkal egyeztetve indítják a koronavírus elleni oltási kampányaikat - közölte az olasz egészségügyi minisztérium kedden.

„Megállapodtunk abban, hogy egyeztetjük az oltási kampány megindítását, illetve az illetékes állami hatóságok közötti gyors információcserében is, biztosítva ezzel a világos kommunikációt” - olvasható az olasz tárca közleményében.

A minisztérium tájékoztatása szerint Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország és Svájc is aláírta az erről szóló nyilatkozatot a nap folyamán tartott videókonferenciát követően.

A dokumentumban a többi között az aláírók vállalják, hogy fellépnek a vakcinákról terjedő hamis információkkal szemben, biztosítják az egyértelmű és áttekinthető lakossági kommunikációt és közös irányelveket fogadnak el a határokon át ingázók beoltásával kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink