Külföld

Döntött tegnap az elektori kollégium

Lapzártánkkor Joe Biden stabilan vezetett

Leadták voksaikat tegnap az Egyesült Államokban az elektori kollégium tagjai.

Döntött tegnap az elektori kollégium
Joe Bident januárban iktatják be
Fotó: AFP/Getty Images

Az elektorok saját tagállamukban adják le szavazatukat papíron, amelyet levélben küldenek el többek között a Szenátus elnökének és az Egyesült Államok alelnökének. Az 538 elektor dönt az elnök és az alelnök személyéről is, a győzelemhez egyszerű többség, azaz 270 voks elengedő. Lapzártánkkor Joe Biden vezetett 156 vokssal, míg Donald Trumpnak 106 szavazata volt. Mire a kedves olvasó a kezében tartja a lapot, az elektori kollégium valószínűleg megválasztotta Joe Bident amerikai elnöknek, várhatóan 306 elektor támogatásával.

Az elektori szavazatok leadását követően január 6-án együttes ülést tart a kongresszus két háza: a képviselőház és a szenátus, ahol Mike Pence alelnök bejelenti a végeredményt. Ha egy képviselő és egy szenátor együtt panaszt tesz az eredmény vagy a választás tisztasága ellen, akkor a két ház szavaz a kérdésről, de mind a képviselőház, mind a szenátus támogatása szükséges az eredmény elutasításához vagy kihirdetésének elhalasztásához.

Stephen Miller, Donald Trump tanácsadója ugyanakkor kijelentette: az általuk vitatott államokban saját „alternatív elektorokat” neveznek ki, akiknek szavazatát elküldik a kongresszusnak. A törvény persze nem ad erre lehetőséget,
de a bejelentés jelzi, hogy az elnök nem adta fel a küzdelmet.

A nap folyamán egyébként Wisconsin legfelsőbb bírósága ítéletében elutasította Donald Trump kampánycsapatának kérését a választás végeredményének megváltoztatására, mert nem tudták bizonyítani a család vádját. Időközben a republikánus többségű michigani törvényhozás két magas rangú tagja kijelentette: Donald Trump kérése ellenére nem neveznek ki republikánus elektorokat, mert a szavazók a demokrata elnökjelöltet támogatták a választáson.

Kapcsolódó írásaink