Külföld

Deutsch arra számít, hogy a Néppártban folytatják

Higgadt eszmecserére számít Deutsch Tamás a szerdai néppárti frakcióülésen. A fideszes EP-képviselő lapunknak arról is beszélt, hogy nem fogják támogatni az az Európai Bizottságot fenyegető állásfoglalási javaslatot.

Deutsch arra számít, hogy a Néppártban folytatják
Deutsch Tamás kizárásáról szerdán szavazhat az Európai Néppárt frakciója
Fotó: Európai Parlament

Higgadt eszmecserére számít Deutsch Tamás a szerdai néppárti frakcióülésen. A fideszes EP-képviselő lapunknak arról is beszélt, hogy nem fogják támogatni az az Európai Bizottságot fenyegető állásfoglalási javaslatot.

Napirendre kerül szerdán az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának ülésén a Fidesz-KDNP delegációvezetőjének, Deutsch Tamásnak a kizárásra irányuló indítvány. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, negyven képviselő a kizárását kezdeményezte, amiért a Gestapo és az ÁVO logikájához hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető azon nyilatkozatát, miszerint akinek nincs takargatnivalója, annak nincs is oka tartani attól, hogy jogállamisági kritériumokhoz kössék az uniós forrásokat.

Deutsch levélben megkövette Webert, jelezve, nem állt szándékában megsérteni. Keddi levelében a politikus megismételte a bocsánatkérést és reményét fejezte ki, hogy folytatják a közös munkát.

„Az eddigi jelzések alapján arra számítunk, higgadt, nyugodt, tárgyszerű eszmecsere várható a frakcióülésen, ez az én várakozásom is” – mondta lapunknak Deutsch Tamás. „Ahogyan azt múlt héten szóban is elmondtam a frakcióülésen, édesanyám mindig azt mondta a testvéremnek és nekem, nem elég az, hogy ha az ember nem akarja megsérteni a másikat, az kell, hogy másik is úgy érezze, hogy nem sértetted meg” – mondta a képviselő, hozzátéve – „ha a mások a legjobb akaratunk ellenére is megsértve érzik magukat, akkor legyen az emberben annyi erő és józanság, hogy bocsánatot kér.”.

„Mi egyetlen egy forgatókönyvre készülünk, hogy csütörtökön változatlanul, mindannyian az EPP frakciójának tagjaiként folytatjuk az munkánkat” – hangsúlyozta.

Felvetésünkre, miszerint a kormány régi kritikusai nem csak ismét fogást akartak találni a jogállamisággal kapcsolatos álláspont miatt, Deutsch úgy fogalmazott: „az okos ember nem akkor sértődik meg, amikor megsértették, hanem amikor érdekében áll”.

A képviselőt arról is kérdeztük, hogy az Európai Parlament néppárti, szociáldemokrata, zöld és liberális frakcióinak állásfoglalási javaslata bizalmatlansági indítvánnyal, valamint az Európai Unió Bíróságán indított perrel fenyegeti az Európai Bizottságot, amennyiben nem az Európai Parlament értelmezése szerint érvényesítik a költségvetéshez csatolt jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet. A képviselőcsoportok kisebbíteni igyekeznek a múlt heti EU-csúcson elfogadott megállapodást, amely alapján nem használható a mechanizmus politikai zsarolásra.

Deutsch Tamás ezzel kapcsolatban egyértelműsítette, a Fidesz-KDNP delegáció nem fogja támogatni ezt az állásfoglalást. Mint mondta, a dokumentum a politikai véleménykülönbségtől függetlenül sem támogatható, mivel abban egy uniós intézmény fenyeget egy másikat, ez pedig ellentmond a lojális együttműködés elvének, amit az unió alapszerződése rögzít. Megjegyezte, mindez már csupán egy nem túl nagy jelentőséggel bíró utóvédharc, a lényeg az, hogy létrejött a hétéves költségvetés és a 750 milliárd eurós helyreállítási alap.

 Történelmi sikert ért el Magyarország a hétéves uniós költségvetés és a hozzá kapocslódó helyreállítási alapról szóló tárgyalásokon és azok elfogadásával - jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva kedden.„Győzött Magyarország, győzött a lengyel-magyar együttműködés, és győzelmet aratott egész Európa” - fogalmazott Deutsch.

 Történelmi sikert ért el Magyarország

Az Európai Tanács múlt heti csúcsértekezletén született megállapodás, és a keretköltségvetést megerősítő európai parlamenti döntésnek köszönhetően Magyarország megvédte a magyaroknak járó európai uniós pénzügyi forrásokat. A megállapodás emellett megerősítette azt is, hogy semmilyen politikai feltételt nem lehet fűzni a magyaroknak uniós szerződések alapján járó finanszírozás kiosztásához és felhasználásához - közölte.

„A megállapodással megvédtük Magyarország szuverenitását. Jogát arra, hogy minden olyan kérdésben, amely nemzeti hatáskörbe tartozik, saját maga dönthessen. Nem lehet egyetlen egy olyan ideológiai, vagy politikai kérdés sem, amiben bárki ránk erőltetheti az akaratát. Saját sorsunkról magunk dönthetünk. A bevándorlás kérdésében, hogy kikkel akarunk együtt élni, vagy akár a családügyre vonatkozó jogi szabályozást illetően” - fogalmazott.

A megállapodással Magyarország megvédte a magyarok becsületét is, ugyanis „nem lehet semmilyen új jogi norma alapján vádaskodni minden alap nélkül”. Nem lehet, hogy a baloldal által megfogalmazott politikai vádaskodás visszaköszönjön az uniós intézményekben - húzta alá.

Ezzel összefüggésben kijelentette: a magyarországi baloldal a költségvetési tárgyalások folyamán minden energiáját mozgósítva azon dolgozott, miként tud ártani Magyarországnak.

Azon dolgozott, hogy elvegye, csökkentse a támogatásokat, hogy Magyarország kárán önmaga számára politikai előnyt szerezzen a 2022-es magyar parlamenti választásokat megelőzően - mondta. Kiemelte továbbá: a megállapodás megóvta az Európai Unió egységét az által, hogy az unió jövőjét meghatározó kérdésekben továbbra is csak egyhangúsággal lehet döntést hozni.

A megállapodás megerősítésével Közép-Európa a fontos megoldások kialakításában meghatározó befolyásra tett szert - tette hozzá Deutsch Tamás.

Kapcsolódó írásaink