Külföld

A néppárti frakció elítélte a Bocskor Andrea elleni fenyegetéseket

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja elítéli a Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő elleni ukrán fenyegetéseket - közölte a képviselőcsoport internetes oldalán kedden.

A néppárti frakció elítélte a Bocskor Andrea elleni fenyegetéseket
Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő
Fotó: Európai Parlament

Bocskor Andrea szombaton felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára. Indokként azt írták, hogy Bocskor megsértette az ukrán jogszabályokat a kettős (magyar-ukrán) állampolgárság megszerzésével, továbbá vádolják Ukrajna szuverenitása és területi integritása megbontásának kísérletével és hivatali hatáskörök túllépésével.

A képviselőcsoport nevében Sandra Kalniete és Michael Gahler néppárti EP-képviselők a közleményben az EPP uniós parlamenti frakciója szolidaritását fejezték ki a kárpátaljai képviselővel. Kijelentették: Bocskor Andrea ellenségként való gyűlöletkeltő megnevezését a frakció elfogadhatatlannak tartja és határozottan elítéli.

„Az őszinte párbeszéd és a kritika a demokrácia és a szabadság alapja, félreértelmezni azokat és visszaélni velük nem szabad” - fogalmaztak.

Tájékoztatásuk szerint a képviselőcsoport felszólította az ukrán bűnüldöző hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot a képviselőnek címzett fenyegetések ügyében.

Mint írták, a frakció „tisztában van és sajnálja” a Magyarország és Ukrajna között kialakult feszültséget, azonban véleménye szerint csak valódi párbeszéd és akarat hozhat fenntartható megoldást a felek kölcsönös megértésében.

Nincs oka annak, hogy a két ország ne élvezhesse a jószomszédi kapcsolatok előnyeit, az állampolgárok bizalmát és egymás barátságát - írták.

Amennyiben a parlamenti diplomácia eszköz lehet a feszültség enyhítésére, a frakció azt ajánlja, a felek éljenek ennek lehetőségével - tették hozzá.

„Sohasem hittem volna, hogy megtörténhet, hogy a parlamenti tevékenységem következményeként, miközben európai szinten védeni próbálom az Ukrajnában élő kárpátaljai magyar kisebbség jogait, mint „Ukrajna ellensége” felkerülök az Ukrajnában működő Mirotvorec weboldal úgynevezett „halállistájára” - fejezte ki aggodalmát felszólalásában a Fidesz EP-képviselője.

Bocskor Andrea felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak személyét érték támadások a kisebbségvédő tevékenysége miatt, hanem a kárpátaljai közösséget is politikai nyomás alatt tartják, folyamatos támadások, megfélemlítések érik.

„Novemberben, az önkormányzati választásokat követően több esetben érte támadás a kárpátaljai magyar közösséget provokációk, gyűlöletbeszéd és ellenséges videóüzenetek formájában. Ezt követően az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyveres egységei szervezetten támadást intéztek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodája, annak vezetője és jótékonysági szervezetei ellen. Az intézmények ellen történt példátlanul kemény fellépések koholt vádakon alapultak, mely a szervezetek működésének korlátozására, továbbá a kárpátaljai magyar közösség megfélemlítésére irányultak” - ismertette a tényeket a néppárti politikus.

Kapcsolódó írásaink

Provokál és zsarol az ukrán állam

ĀAz Európai Parlament elé viszi a Fidesz–KDNP a kárpátaljai jogsértések ügyét, a kijevi külügy ugyanakkor alaptalan spekulációnak tartja Magyarország vádjait