Külföld

Provokál és zsarol az ukrán állam

Az Európai Parlament elé viszi a Fidesz–KDNP a kárpátaljai jogsértések ügyét, a kijevi külügy ugyanakkor alaptalan spekulációnak tartja Magyarország vádjait

Elfogadhatatlan a politikai nyomásgyakorlás és megfélemlítés az ukrán állam részéről – közölte a Fidesz EP-képviselőcsoportja, de a Kárpátaljai Megyei Tanács ukrán képviselői is elítélték a kárpátaljai magyar közösség és intézmények elleni titkosszolgálati akciót.

Provokál és zsarol az ukrán állam
Kuleba alaptalannak nevezte a megfé­lemlítés vádját, és a magyar felet bírálta
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gyalázatosnak tartjuk és mélységesen elítéljük, hogy az ukrán hatóságok fegyveres erővel rárontottak a kárpátaljai magyar közösség vezetőire és szervezeteire – írták a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői szerdai sajtóközleményükben. A képviselők úgy fogalmaznak, hogy polgárháborús helyzet alakult ki az ukrán állam lépése miatt.

Rámutattak, hogy a november 30-i esemény annak az elfogadhatatlan folyamatnak az eredménye, amely során az ukrán kormányzat évek óta lábbal tiporja a magyar kisebbség jogait, itt említve az ukrán nyelv- és oktatási törvényt. A képviselők szerint a támadás politikai indíttatású, célja a megfélemlítés és a nyomásgyakorlás volt, az akció lebonyolítása pedig a sztálini időket idézi. A közleményben aláhúzták, hogy az EU társult országaiban az ilyen cselekedet elfogadhatatlan, ezért kezdeményezik az Európai Parlamentben, hogy tűzzék napi­rendre a jogsértések ügyét.

Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású EP-képviselője újságírói kérdésekre külön kifejtet­te, hogy a mostani helyzet egy 2017-ben kezdődött folyamat végeredménye, amely során az ukrán kormány folyamatosan szűkítette a nemzeti kisebbségek jogkörét. Ezek oda vezettek, hogy a KMKSZ ellen már a hatóságokat is bevetették, ehhez párosul a nemzetiségi jogok megsértése és a magyarság ellen indított állami negatív kampány és gyűlöletkeltés.

Szintén elítélték az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfői fellépését a Kárpátaljai Megyei Tanács ukrán képviselői. Olekszandr Ledida, Viktor Ruszin és Ivan Csubirko megyei képviselő is provokációnak és politikai nyomásgyakorlásnak titulálta a KMKSZ elleni razziát. Ledida szerint azért törtek rá Brenzovics Lászlóra, a KMKSZ elnökére, mert nem jelent meg a november 29-i tanácsülésen, ahol új koalíciót kívántak létrehozni. Ruszin közösségi oldalán azt írta: megdöbbentő, hogy a kormány mit meg nem tesz azért, hogy a megyei tanács élére a saját emberét állítsa.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter alaptalan spekulációnak tartja a megfélemlítés vádját, és bekérette magához Magyarország kijevi nagykövetét, Íjgyártó Istvánt –áll a minisztérium közleményében. Kuleba felszólította a magyar felet, hogy hagyjon fel a valótlan, destruktív érzelmi feszültséget okozó lépésekkel a magyar–ukrán kapcsolatokban. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági szolgálat lépése nem a magyarság, hanem egyes ukrán állampolgárok ellen irányultak.

A Jobb Szektor nevű ukrán nacio­nalista szervezet pedig tegnap közölte, hogy a Beregszász határában forgatott, magyarokat fenyegető videót nem ők készítették, attól elhatárolódnak, és szerintük a pártjuk nevét szándékosan használták fel etnikai gyűlöletkeltésre.

Kapcsolódó írásaink