Külföld

Zavargások kísérték Salvini tárgyalását

Heves összecsapások kísérték a Gregoretti hadihajóval kapcsolatos per második ülését szombaton. Mateo Salvini, a Liga elnöke volt minisztertársaival jelent meg Cataniában a bírósági kihallgatáson.

Zavargások kísérték Salvini tárgyalását
Videófelvétel bizonyítja, Salvini nem egyedül döntött a Gregoretti-hajó feltartóztatásáról
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

A bírák november 3-án úgy döntöttek, hogy Elisabetta Trenta volt védelmi miniszter, illetve Danilo Toninelli volt közlekedésügyi miniszter vallomását is meghallgatják. „Nem emlékszem, túl sok idő telt el azóta” – válaszolta zavarodottan Toninelli a bírók kérdésére, a hajó feltartóztatását elrendelő dekrétum aláírásával kapcsolatban.

Giulia Bongiorno, Salvini védőügyvédje olyan felvételeket tett közzé, amelyek azt bizonyítják, hogy a volt belügyminiszter nem egyedül döntött, hanem kormánya tudtával és beleegyezésével tartóztatta fel tavaly júliusban a Gregoretti fedélzetén tartózkodó 131 illegális bevándorlót.

Bemutatott egy videót is, amelyen Giuseppe Conte kormányfő arról beszél, hogy azért tartóztatták fel a hajót, hogy megvárják, amíg más tagállamok jelzik, átvennék a migránsokat. Contét január 28-án hallgatják meg.

Kapcsolódó írásaink