Külföld

Salvini szerint a baloldali olasz kormány csak a migránsokkal törődik

Kulcsfontosságú szavazás után maradt állva az olasz kormány, de láthatóan meg is gyengült. Matteo Salvini lapunknak hangsúlyozta, csak a vészhelyzet tartja egyben a koalíciót.

Salvini szerint a baloldali olasz kormány csak a migránsokkal törődik
Matteo Salvini: A baloldali olasz kormány csak a migránsokkal törődik
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

Ratifikálta szerda este a római parlament mindkét háza az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) reformját, a szavazásokon azonban nyilvánvalóvá vált a baloldali kormánykoalíció mély megosztottsága. A felsőházban fej fej mellett voltak az igen és a nem szavazatok. A képviselők megszavazták azt is, hogy módosítják a Matteo Salvini volt belügyminiszter által bevezetett migrációs biztonsági csomagot.

„A csomag eltörlése nem tartozik az ország legégetőbb problémái közé. Az egészség és a munkahelyek védelme lennének azok a kérdések amelyekkel a kormánynak elsősorban és kizárólagosan foglalkoznia kellene – mondta lapunknak Matteo Salvini. – Ehhez képest többnapos parlamenti vitát folytattak arról, hogyan használják fel az ország maradék erőforrásait a színlelt menekültek megsegítésére, illetve a koordinálásukban szolgálatot teljesítő rendfenntartó erők kifizetésére” – jegyezte meg.

A Liga elnöke szerint az országnak politikai csatározások helyett gyors döntésekre és azonnali segítségre lenne szüksége. Elmondta, a jobbközép ellenzéki koalícióban konkrét javaslatokat dolgoztak ki az országban kialakult súlyos vészhelyzet orvoslására. „A vészhelyzet által érintett vállalkozók, kereskedők terheinek azonnali csökkentése elengedhetetlen – hangsúlyozta. – A háború óta több millió olasz számára ez lesz a legnehezebb karácsony, arról nem beszélve, hogy sokan el se hagyhatják otthonukat” – tette hozzá.

Salvini beszélt arról is, hogy Giuseppe Conte kormányfő egy hat biztosból és száz szakértőből álló bizottság felállításával határozna az uniós helyreállítási alap felhasználásáról. Salvini szerint egy ekkora horderejű kérdésben a parlamentnek kellene döntenie, és azoknak a szakértőknek, akik már eddig is ezzel foglalkoztak. Salvini aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a kormánykoalíció megosztottsága miatt fontos kérdéseket napolnak el. „Minden jel arra mutat, hogy nem egy közös politikai irányvonal, hanem csupán az egészségügyi vészhelyzet tartja életben a kormányt” – fogalmazott.

„Amennyiben kormányválság alakulna ki, akkor egy demokratikus országnak megfelelő szabad választások jelenthetnék a legméltóbb megoldást. Nap mint nap állampolgárok ezreivel találkozok, akiknek elfogyott a türelmük. Könyörögnek, hogy találjunk ki valamit, és vezessük vissza a parlamentet és az országot a normális kerékvágásba. Mi mindent megteszünk ennek érdekében, lépésről lépésre el is fogjuk érni” – nyilatkozta Salvini.

Kapcsolódó írásaink