Külföld

Matteo Salvini a járvány okozta vészhelyzet után tartana választásokat

Az olaszországi választásokat akkor kellene megtartani, amikor már elmúlt a járvány miatti vészhelyzet - vélekedett szombaton Matteo Salvini, az olasz Liga párt és a jobboldali koalíció vezetője, aki szerint nemzeti egységprogramra van szükség, s ennek érdekében kész egyeztetni Giuseppe Conte kormányfővel. 

Matteo Salvini a járvány okozta vészhelyzet után tartana választásokat
Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

A politikus szombati sajtótájékoztatóján, amelyet az ellene a Gregoretti-ügyben zajló bírósági eljárás újabb ülése után tartott, kifejtette, hogy szerinte Olaszország rálépett a választások felé tartó útra. Úgy vélte, a nemzeti érdekek és az olasz gazdaság szempontjából mielőbbi kormányváltásra lenne szükség. 

„A jelenlegi kormány káros az országra nézve, és képtelen újraindítani a gazdaságot” - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a legjobb az azonnali jobbközép kormányzás lenne, de a jelenlegi egészségügyi helyzetben, betegekkel teli kórházakkal nehéz februárban vagy márciusban választásokat elképzelni, ezért a voksolást a vészhelyzet elmúlása után kell megtartani. Addig is azonban a stabilitás és az európai gazdasági helyreállítási források minél megfelelőbb felhasználása érdekében Matteo Salvini szerint nemzeti egységprogramra van szükség. Hozzátette, ennek érdekében kész egyeztetni Giuseppe Conte kormányfővel.    

A Liga vezetője beszámolt az ellene a szicíliai Catania bíróságán október 3-án indított előzetes eljárás zárt ajtók mögött tartott második üléséről. Volt belügyminiszterként 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett migránscsoport partra szállását. 

Salvini elmondta: a bíróságon ismét hangsúlyozta, hogy felelősséget vállal döntéseiért. „Büszke vagyok, hogy megvédtem Olaszországot és Európát, életeket mentettem meg, tiszteletben tartottam a nemzeti és nemzetközi jogszabályokat” - jelentette ki.

Hozzátette, hogy belügyminisztersége alatt, 2018 és 2019 nyarán sikerült majdnem lenullázni a veszélyes tengeri migrációs útvonalon meghaltak számát, és nyolcan százalékkal csökkentek az érkezések.

Abszurdnak nevezte, hogy a maffiaperekre fenntartott bírósági bunkerteremben kell védekeznie, miközben még az ügyészség is elvetette a vele szembeni vádemelést úgy ítélve meg, hogy miniszterként a kormány által közösen hozott intézkedések szerint cselekedett.

Kifejtette, egyedül a civilszervezetek szorgalmazzák a vádemelést. „Jó lenne, ha az ezeket finanszírozók tudnák, mire adják a pénzüket” - jelentette ki. 

Salvini védőügyvédje, Giulia Bongiorno elmondta, részletes dokumentációt nyújtottak be a bíróságra az első Conte-kormánynak a migránshajókat érintő döntéseiről. „Ezek bizonyítják, hogy Salvini nem önkényesen tartóztatta fel az illegális bevándorlókkal teli hajókat, hanem kormánya döntéseit követte” - jelentette ki.

Kapcsolódó írásaink

Antonio Martino: Európa haldoklik

ĀAz egység nem egyenlő az uniformitással – hangsúlyozta lapunknak a volt olasz védelmiminiszter, aki a demográfiai hanyatlásra és a tömeges migrációra figyelmeztetett