Külföld

Varga Judit visszautasítja a Magyarországot ért vádakat

Az ATV előtt még belefért egy újabb BBC interjú, ezúttal természetesen az uniós költségvetés kapcsán elért lengyel-magyar sikerről. Kérem senki ne lepődjön meg, hogy az 5 és fél perces interjúból másfél percet egy ténybeli tévedésektől és vádaktól hemzsegő felvezető tett ki - írja Varga Judit Facebook oldalára posztolt videójához.

Varga Judit visszautasítja a Magyarországot ért vádakat
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

Az igazságügyminiszer a rendelkezésére álló szűkös időkeret ellenére elmondta, hogy:

  • Mindenekelőtt a józan ész győzelme a csütörtöki megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról, illetve a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszerről. 
  • Sikerként értékelhetjük, hogy Európa, ideológiai viták helyett, végre a világjárványra és annak negatív gazdasági hatásaira fókuszál, és ennek megfelelően példa nélküli pénzügyi csomagot hagytak jóvá a tagországok vezetői.  
  • Egyértelművé vált a megállapodással, hogy az Unió alapszerződéseit nem lehet megkerülni, illetve nem lehet a költségvetésen keresztül politikai zsarolást alkalmazni egyes tagállamok ellen annak érdekében, hogy azok megváltoztassák álláspontjukat bizonyos fontos kérdésekben.
  • Visszautasítottaa azokat a vádakat, amelyek szerint a magyar kormány elfogadja az Európai Unió pénzét, a demokratikus normáit azonban nem. 
  • Megismételte, hogy az Uniónak már eddig is számos eszköze volt a pénzügyi érdekei megvédésére, így nem lett volna hozzáadott értéke egy, a tervezetthez hasonlóan rendkívül tágan meghatározott, nem megfelelően definiált jogállamisági mechanizmusnak.
  • A magyar kormány garanciákat kért a tisztességes eljárás, a jogbiztonság biztosítására, amelyeket meg is kapott csütörtökön.
Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink