Külföld

Antonio Martino: Európa haldoklik

Az egység nem egyenlő az uniformitással – hangsúlyozta lapunknak a volt olasz védelmiminiszter, aki a demográfiai hanyatlásra és a tömeges migrációra figyelmeztetett

Nem ad megfelelő választ Brüsszel az unió előtt álló kihívásokra Antonio Martino volt olasz védelmi miniszter szerint. A politikus lapunknak nyilatkozva több veszélyes tendenciára is felhívta a figyelmet. Különösen aggasztónak nevezte a demográfiai mutatókat.

Antonio Martino: Európa haldoklik
Veszélyes Európára a nyitott kapuk politikája Antonio Martino szerint
Fotó: Youtube

Erősen kritikus az unió vezetőivel szemben, és több aggasztó tendenciát is lát napjaink Európájában Antonio Martino volt olasz külügy- és védelmi miniszter. A Silvio Berlusconi-féle Forza Italia alapító tagja nemrég a patriotizmus mibenlétéről beszélt a Mathias Corvinus Collegium és a Danube Institute Patriotic Talks című online beszélgetéssorozatának első eseményén.

Antonio Martino lapunknak úgy fogalmazott, az Európai Unió vezetői elárulták az alapító atyák eszméit. Hangsúlyozta, az egységes Európa nem egyenlő az uniformitással, az országok közös célokért való összefogásáról kellene szólnia. Az egykori miniszter utalása az alapító atyákra nem véletlen, hiszen édesapja, Gaetano Martino korábbi külügyminiszter, az európai közösség egyik alapokmánya, a Római Szerződés egyik atyja volt. Antonio Martino lapunknak az Európai Unió jelenlegi olaszországi megítélésére vonatkozó kérdésére válaszolva emlékeztetett, korábban az olaszok kétharmada EU-párti volt, mára ez megfordult, és épp ennyien euroszkeptikusak. A politikus elmondta, vannak markánsan EU-kritikus pártok, mint például a Matteo Salvini vezette Liga, de alapvetően minden pártban jelen van valamilyen mértékben az unióval szembeni kritika. Nem az olaszok változtak, hanem az EU: Martino szerint a fordulat oka az unió vezetőinek tevékenysége. A politikus úgy fogalmazott, az olaszok nagy része azért is Brüsszelt hibáztatja, amiért pont nem az unió a felelős, de mindez érthető, hiszen sok értelmetlen uniós döntést látnak.

A volt miniszter szerint Európa több olyan kihívással küzd, amely generációkra meghatározza az euró­paiak sorsát. Az egyik ilyen kérdés a demográfia, ebből a szempontból szerinte Európa haldoklik. Megdöbbentőnek nevezte, hogy országa, a katolicizmus központja születési mutatója a világ legrosszabbjai közt van.

Martino elmondta, noha a demográfiai folyamatok miatt több európai országnak is szüksége lehet a bevándorlásra, a nyitott kapuk politikáját veszélyesnek tartja. A muszlim tömegek beáramlása szerinte óriási fenyegetést jelent Európára, félő, hogy a kontinens nem tud szembeszállni az iszlám térhódítással, amelynek a tömeges bevándorlás és a terrorizmus terjedése is része. Rámutatott, európai szintű problémáról van szó, de csak egyes országok küzdenek vele, az unió nem csinál semmi érdemlegeset.

Kapcsolódó írásaink