Külföld

Sassoli: Az EP-nek meg kell vizsgálnia a soros német elnökség jogállamiságról szóló javaslatát

Az Európai Parlamentnek (EP) időre van szüksége, hogy megvizsgálja a soros német uniós elnökség jelenlegi javaslatát a jogállamisági mechanizmusról, mielőtt arról döntést hozna - jelentette ki David Sassoli az uniós parlament elnöke, az csütörtökön kezdődő EU-csúccsal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Sassoli: Az EP-nek meg kell vizsgálnia a soros német elnökség jogállamiságról szóló javaslatát
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke
Fotó: AFP / Nicolas Economou

Arra újságírói kérdésre válaszolva, hogy elégedett-e a német tanácselnökség valamint magyar és lengyel kormány között létrejött, a jogállami mechanizmussal kapcsolatos szerdai megállapodással, Sassoli leszögezte: „Nem fogadunk el semmilyen változtatást azon az előzetes egyezményen, amelyet a parlament kötött a német elnökséggel. Nagyon sokat dolgoztunk az európai polgárok érdekében azon, hogy a hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat kiegyenlíteni hivatott helyreállítási alap pénzforrásainak kifizetése jogállamisági feltételekhez kapcsolódjon. Ez a továbbiakban sem lehet kérdéses.”

Hozzátette: reméli, hogy az uniós tagállamok vezetőinek sikerül olyan egyezségre jutnia, amelyhez az Európai Parlament is beleegyezését tudja adni.

Kapcsolódó írásaink