Külföld

Deutsch: Brüsszelben is ki kell állni a magyar érdekekért

Magyarország győzött az uniós költségvetéssel kapcsolatos vitában, mindez azt bizonyítja, hogy Brüsszelben is ki lehet, sőt ki is kell állni a magyar érdekekért - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

Deutsch: Brüsszelben is ki kell állni a magyar érdekekért
Deutsch Tamás, a Fidesz EP-frakciójának vezetője
Fotó: Európai Parlament

Bár a döntés a csütörtöki-pénteki csúcsértekezleten születik, a megelőző konzultációkon a 27 európai ország között teljeskörű egyetértés alakult ki abban, hogy jó és mindenki által támogatható az a megoldás, amelyet a német kormány, az Európai Tanács soros elnöke, illetve a lengyel és a magyar kormány alakított ki - közölte.

Szerinte a két ország szövetsége óriási sikert és eredményt ért el abban, hogy ne lehessen - különösen most, egy minden európai polgár számára megpróbáltatást jelentő járvány idején - feltételekhez kötni az európai uniós támogatásokat.

A politikus magát az elképzelést is embertelen elgondolásnak nevezte, hogy a járvány időszakában, a járvány eddigi negatív hatásainak orvoslására, a gazdasági nehézségek helyreállítását célzó támogatásokat önkényesen meghatározott politikai feltételekhez kössék.

Úgy értékelte: megvédték a magyarok pénzét és megakadályozták azt, hogy „a brüsszeli bürokraták a bevándorlók kötelező, Magyarországra történő betelepítésével vagy áttelepítésével megzsarolják, megzsarolhassák Magyarországot” és csak így juthasson hozzá az ország a jog szerint járó forrásokhoz.

Azt is sikerült elérni, hogy Brüsszel nem alkalmazhat egyetlen tagállammal szemben sem kettős mércét, azaz nem lehet elvenni „újfajta nyugati önkénnyel lebonyolított eljárásban a magyaroknak járó pénzt, nem lehet így egy zsarolási eljárásban ránk kényszeríteni Brüsszel akaratát” - fogalmazott.

Szerinte nemcsak Magyarország és Lengyelország számára győzelem a megállapodás, hanem valamennyi tagállam számára az, mert így vissza tud térni az Európai Unió ahhoz, hogy a sikeres európai együttműködés alapja a hosszútávú alapvető kérdésekben, például a költségvetési kérdésekben történő teljeskörű egyetértés.

A magyarországi baloldal részéről „rosszat akartak Magyarországnak”, de ez a törekvésük végül most nagy valószínűséggel nem jár eredménnyel - mondta Deutsch Tamás.

Kapcsolódó írásaink