Külföld

Nyílt levelet írt a CÖF az ET elnökének

Nyílt levelet intézett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) kuratóriuma Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, amelyben arra kérik az uniós politikust, hogy  tegyen meg mindent az Európai Tanács pozíciójának megszilárdításáért és az intézmény méltóságának helyreállításáért.

Nyílt levelet írt a CÖF az ET elnökének
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Fotó: AFP/Johanna Geron

A CÖF legutóbb áprilisban kereste meg levelével Michelt, amelyben az Európai Unió súlyos intézményi válságát vetítette előre.

„Júniusban az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács megállapodott a keretköltségvetésről és a déli tagállamokat megsegítő helyreállítási alapról, azzal, hogy nem kötik sem egyiket, sem másikat politikai feltételekhez, például homályos, meghatározatlan jogállamisági szempontokhoz. Azt látjuk, hogy az érintett a határozott és egyértelmű döntést az Európai Parlament a Bizottság asszisztenciája mellett minden erejével felül kívánja írni, holott erre megítélésünk szerin nincs jogalapja” - mutat rá a levélben a CÖF.

A szervezet szerint „kilépve ugyanis az »együttdöntési eljárás« kereteiből, számos jel arra utal, hogy a Parlament egyedül kívánja a fenti kérdésekben kimondani a végső szót”.

„Jóllehet az Alapszerződéseknek megfelelően a Tanács az a szerv, amely meghatározza az EU politikai prioritásait és tevékenységének általános irányvonalát, ma úgy érezheti az európai polgárok többsége, hogy tekintélye megrendült, hatásköre aggasztóan lecsökkent. Ennek megfelelően arra kérjük a Tisztelt Elnök Urat, hogy különösen az elkövetkező néhány napban - a szervezet közép- és hosszútávú érdekeit szem előtt tartva - tegyen meg mindent az Európai Tanács pozíciójának megszilárdításáért és az intézmény méltóságának helyreállításáért - szolgálva ezzel az uniós polgárok és választott vezetőik érdekeit, ezáltal is hozzájárulva az Európai Unió fennmaradásának és az integráció sikerességének biztosításához” - zárja levelét a CÖF.

Kapcsolódó írásaink