Külföld

A titkosszolgálatokat vethette be Kijev a magyarok megfélemlítésére

Politikai nyomásgyakorlás a KMKSZ-re

Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) állhat a kárpátaljai magyarok megfélemlítése mögött – mondta Kárpátalja korábbi kormányzója egy ukrán tévécsatorna adásában. Hennagyij Moszkal, aki korábban az ukrán titkosszolgálat elnökhelyettese volt.

Meglátása szerint az SZBU így kívánta elterelni a figyelmet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőinél végzett megalapozatlan házkutatástól. Moszkal úgy véli, hogy a beregszászi fenyegető videót is az SZBU készíthette, melyet a szélsőjobbos Jobb Szektorra próbálnak rákenni. A korábbi kormányzó szerint a mostani atrocitások hátterében az áll, hogy a KMKSZ elutasította a koalícióra lepést a Volodimir Zelenszkij ukrán államfő által vezetett, a Nép Szolgája kormánypárttal a Kárpátaljai Megyei Tanácsban. Hétfőn végül a megyei tanács megválasztotta Zelenszkij emberét, Olekszij Petrovot a tanács elnökének, az ülésről a KMKSZ politikusai kivonultak. Tegnap elfogtak egy ötfős csoportot, akik a gyanú szerint ciánnal akarták megmérgezni a magyar többségű Beregszász ivóvízét. Az ukrán elnök pedig kinevezte Kárpátalja új kormányzójává Anatolij Poloszkovot, aki egy borászati cég vezetője.

Kapcsolódó írásaink

Provokál és zsarol az ukrán állam

ĀAz Európai Parlament elé viszi a Fidesz–KDNP a kárpátaljai jogsértések ügyét, a kijevi külügy ugyanakkor alaptalan spekulációnak tartja Magyarország vádjait