Külföld

Orbán Viktor: Jó esélyünk van a győzelemre az EU-s költségvetési vitában

Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este Varsóban, miután lengyel kollégájával tárgyalt.

Orbán Viktor: Jó esélyünk van a győzelemre az EU-s költségvetési vitában
Orbán Viktor miniszterelnök a lengyel televíziónak nyilatkozik Varsóban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő arról számolt be a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjújában, hogy jelenleg közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország, valamint az EU német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt.

Hangsúlyozta, hogy azokat a jogállamisági kérdéseket, amelyeknek nincsen semmi közük a pénzügyi kérdésekhez, külön kell választani a költségvetési ügyektől. Nem lenne ugyanis kívánatos egy olyan helyzet, amelyben pénzügyi szankciókat lehetne kiszabni például azért, mert valamelyik tagállam nem követi az európai irányvonalat gender- vagy migrációs ügyekben.

A miniszterelnök kiemelte: Budapest és Varsó között egyetértés van minden főbb témában, a két ország érdekei egybeesnek, fontosnak tartják az EU alapszerződéseiben foglaltak, a nemzeti érdekek, illetve a Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzügyi források megvédését.

Úgy vélekedett, hogy a két ország együtt elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez, „nem kell aggódni, egyetlen pennyt sem fognak veszíteni”.

Objektum doboz

Orbán Viktor rámutatott emellett, hogy a konfliktushelyzet, a költségvetési vétó fenntartása nem jó Európának, ahogyan Magyarországnak és Lengyelországnak sem áll érdekében, ezért mielőbb megállapodásra lenne szükség, amely minden fél számára előnyös.

„A vita nem a pénzügyi forrásokról szól, ez csak másodlagos kérdés, amiért harcolunk, az a nemzeti szuverenitás védelme” - szögezte le. „A V4, Magyarország, Lengyelország az EU jövője” - tette hozzá a magyar kormányfő.

A miniszterelnök később a lengyel köztévének is nyilatkozott, aláhúzva, hogy a két ország megerősítette szövetségét, ami rendkívül fontos, mivel ez a szoros együttműködés „adja az erőnket”.

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Magyarország és Lengyelország garantáltan kitart egymás mellett egészen a tárgyalások végéig.

„Úgy gondolom, közel lehetünk a megegyezés eléréséhez, ami győzelem, jó eredmény Magyarország és Lengyelország számára, illetve nagyon jó lehet az Európai Uniónak is” - mondta.

Objektum doboz

Varsó és Budapest ragaszkodik a költségvetés és a jogállamiság témájának szétválasztásához

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a találkozó után hangsúlyozta: Lengyelország és Magyarország az európai uniós tárgyalásokon ragaszkodik a költségvetési és a jogállamisági témák szétválasztásához.

„Azt akarjuk, hogy az Európai Unió költségvetésére vonatkozó kritériumok kizárólag magát a büdzsét érintsék (...), hogy a források esetleges felfüggesztéséhez kapcsolódó feltételek csakis a költségvetés teljesítésére vonatkozzanak” - jelentette ki Müller.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a lengyel-magyar álláspont egyre nagyobb támogatottságot élvez a többi uniós tagállam körében is. A lengyel kormány ezt az álláspontot képviseli majd az uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő találkozóján - közölte.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő úgy vélte: van esély arra, hogy a csúcson megegyezésre jutnak. „Az esélyeket illetően inkább optimisták vagyunk, de ehhez két fél megegyezésére van szükség” - jelentette ki.

Az EU júliusi csúcstalálkozóján elfogadott, a költségvetési csomagra vonatkozó zárókövetkeztetések kedvezőek, de a csomag kialakításának utolsó fázisában megjelentek olyan előírások, amelyeket tisztázni kell - fejtette ki Müller. „Nem szeretnénk olyan jogi rendszerben dolgozni, amely nem világos, és amely politikai feszültségeket okozna” - tette hozzá.

Szintén újságíróknak válaszolva Müller megerősítette, hogy Varsó napok óta az EU tanácsának német soros elnökségével is egyeztet, olyan konszenzust keresve, mely összhangot teremtene a lengyel-magyar, illetve a német elnökség által képviselt álláspont között.

Kapcsolódó írásaink

Álhír a lengyel vétó feladása

ĀHérértékelő. Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor egyezsége világos: csak akkor írják alá az uniós megállapodást, ha az mindkét országnak elfogadható – mondta Deák Dániel