Belföld

Álhír a lengyel vétó feladása

Hérértékelő. Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor egyezsége világos: csak akkor írják alá az uniós megállapodást, ha az mindkét országnak elfogadható – mondta Deák Dániel

A lengyel és magyar miniszterelnök világossá tette: csak akkor írják alá az uniós megállapodást, ha az mindkét országnak elfogadható, így Brüsszelnek engednie kell, jogi garanciákat kell nyújtania – mondta lapunknak Deák Dániel politikai elemző.

Álhír a lengyel vétó feladása
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Míg a baloldalon egy drogozós videó is következmények nélkül marad, addig a jobboldal morális tartása világos, Szájer József tettei elfogadhatatlanok a nemzeti oldal politikai közösségében, így azonnal távoznia kellett – fejtette ki lapunknak Deák Dániel politológus a múlt hét történéseit értékelve. A XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy látja, a baloldal azt a látszatot akarja kelteni, mintha a jobboldal által képviselt értékek hamisak, illetve a jobboldali politikusok hamis módon képviselik ezeket. A következő időszakban a nemzeti oldalnak emiatt egyértelművé kell tennie, hogy ez nem igaz, a meggyőződésük továbbra is erős: nekik Magyarország az első, minden célkitűzésük mögött tényleges politikai meggyőződés áll – érvelt a szakértő.

Deák hangsúlyozta, a nemzetközi balliberális körök várakozásaival ellentétben Magyarország álláspontja egyáltalán nem puhult a Szájer-ügy hatására, Orbán Viktor továbbra is elfogadhatatlannak tartja az uniós források hozzákötését politikai feltételekhez. Mint fogalmazott, a német soros elnökség és Brüsszel igyekszik megosztani a magyar–lengyel együttműködést, ezért külön javaslatot tettek a lengyeleknek. Szintén a megosztási kísérlet része volt Jaroszlaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes múlt csütörtöki félreérthető nyilatkozatának felnagyítása, amelyben a lengyel vétó feladásának lehetőségéről beszélt. Az elemző leszögezte: Jaroszlaw Gowin nem a Jaroszlaw Kaczynski vezette PiS tagja, hanem egy kisebb koalíciós párt elnöke, ráadásul ő már korábban is ellenezte a vétót. A lengyel és magyar miniszterelnök megállapodása világos: csak akkor írják alá az uniós megállapodást, ha az mindkét országnak elfogadható, így Brüsszelnek engednie kell, jogi garanciákat kell nyújtania – vélekedett Deák. Ugyanezt erősítette meg a lengyel kormányszóvivő is, továbbra is kiállnak a vétó mellett, tehát álhírnek minősült a sajtóban elterjedt, lengyel vétó feladásáról szóló hír – fűzte hozzá.

Ahhoz, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcson elfogadják a következő hétéves uniós költségvetést, illetve a helyreállítási alapot, nagyköveti szinten legkésőbb hétfőn tető alá kellene hozni egy olyan megállapodást, ami mind a huszonhét tagállam számára elfogadható – magyarázta a politológus. Megjegyezte, ugyan kommunikációs szinten jól hangzik a magyarok és lengyelek esetleges megkerülése, de annak kivitelezése szinte lehetetlen, ráadásul, ha azt uniós keretek között akarnák megvalósítani jogilag sem lenne kivitelezhető. Deák Dániel szerint ez biztos jele annak, hogy Magyarország és Lengyelország beleegyezése nélkül nem lesz megállapodás, így a német soros elnökségnek és Brüsszelnek engednie kell. Hozzátette: lehetséges forgatókönyv az is, hogy nem születik most kompromisszum és csak januárban, a portugál elnökség alatt lesz megoldás. Ez nem feltétlen lenne rossz Magyarország számára, hiszen a portugálok nagyon érdekeltek abban, hogy mihamarabb megkapják a segélyalap forrá­sait, így ők könnyebben engednek a jogállamisági mechanizmus kérdésében.

Mindeközben a baloldalra továbbra sem lehet számítani az ország szuverenitásáért folytatott küzdelemben, a magyar tárgyalási pozíció gyengítése mellett továbbra is a belső hatalomtechnikai alkuk megkötései foglalják le a baloldali politikusokat. A Momentum jelezte, hogy kész részt venni a közös ellenzéki listaállításban, ugyanakkor ez még sok konfliktust eredményezhet a baloldali pártok között – fogalmazott az elemző.

Kapcsolódó írásaink

Kilőné a DK a Momentumot

ĀHétértékelő. Bármit is talál ki a kormány, azt a baloldal egyből megtámadja. Részükről ez nem a járványkezelésről szól, hanem a szereplési vágyukat tükrözi – mondta Boros Bánk Levente

Brüsszel miatt nincs egyezség

ĀHétértékelő. Az Európai Unióban felrúgták a tagállamok júliusi megállapodását is, amikor mind a huszonhét állam- és kormányfő igent mondott a költségvetésre és a segélyalapra