Külföld

Eddig több mint 80 ezren szavaztak külföldről

Kelet-európai idő szerint szombat este 20 óráig 81 ezer külföldön élő állampolgár szavazott a romániai parlamenti választásokon - derült ki az állandó választási hatóság (AEP) honlapján valós időben követhető részvételi adatokból.

Többségük személyesen jelent meg a több mint négymilliós diaszpóra számára berendezett 748 külföldi szavazókör valamelyikénél, ahol már (helyi idő szerint) szombat reggel 7 órakor megkezdődött a szavazás, valamivel több 21 ezer voks pedig levélben érkezett meg a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt.

A román diaszpóra körében amúgy sem népszerű levélvoksolás megbízhatósága körül újabb kételyek merültek fel, miután kiderült, hogy a postára feladott válaszborítékok több mint egyharmada nem érkezett meg a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt.

Constantin Mituletu-Buica, az AEP elnöke szombaton azt mondta: 35 880 külföldön élő román állampolgár adta le szavazatát, de csak 21 600 levélvoks jutott el időben a választási bizottsághoz, tehát több mint 14 ezer válaszboríték „valahol még úton lehet”.

Nyilatkozatából kiderült: nincs pontos kimutatásuk arról, hogy hány válaszborítékot indítottak útnak a levélvoksolásra feliratkozott román állampolgárok, akiket sms-ben vagy emailben értesít az AEP a voksuk nyilvántartásba vételéről, de sokan közülük reklamáltak, hogy hiába küldték el idejében szavazatukat, az nem érkezett meg Bukarestbe.

A levélvoksok körüli botrányért a pártok a román postát vagy a kormányt tették felelőssé, abban viszont egyetértenek, hogy az érintettek csak úgy „menthetik meg” voksukat, ha vasárnap estig személyesen is felkeresik valamelyik külföldi választókört.

A külföldi választókerületből négy képviselő és két szenátor kerül a bukaresti parlamentbe. Az egy mandátumra nem elegendő töredékszavazatok külföldről is bekerülnek az adott politikai alakulat országos kosarába, és adott esetben valamely hazai választókerületben járulhat hozzá egy többletmandátum megszerzéséhez.

Magyarországon a román nagykövetségen és a Román Kulturális Intézetben két-két, Románia gyulai és szegedi főkonzulátusán, illetve Biharkeresztesen, a református templom melletti óvoda épületében egy-egy szavazókört alakítottak ki.

Közép-európai idő szerint szombat este 19 óráig 320 szavazatot adtak le Magyarországon a romániai parlamenti választáson.

Kapcsolódó írásaink