Külföld

Meghalt Valéry Giscard d’Estaing

A korábbi francia államfő nemcsak hazájában, hanem nemzetközi szinten is meghatározó szereppel bírt

Kilencvennégy éves korában elhunyt Valéry Giscard d’Estaing volt francia elnök – jelentette be az Elysée Palota szerda este. Az politikus 1974 és 1981 közt volt Franciaország államfője, hozzá kötik a francia társadalom és demokrácia modernizálását. Novemberben szívelégtelenség lépett fel nála, ezért kórházba szállították. Az alapítványa által kiadott közlemény szerint a korona­vírus szövődményeibe halt bele.

Meghalt Valéry Giscard d’Estaing
Valéry Giscard d’Estaing
Fotó: AFP/Dpa/Stephanie Pilick


Giscard d’Estaing Charles de Gaulle elnöksége alatt pénzügyminiszter volt, és harminc év után sikerült az ország költségvetését egyensúlyba hoznia. A jobboldali politikust 1974-ben választották elnökké, negyvennyolc éves korában.
Elnöksége alatt született törvény a születésszabályozás és az abortusz jogáról, az alapfokú oktatás egységesítéséről, valamint 21-ről 18 évre csökkentette a felnőtt és ezzel együtt a választójogi korhatárt.

Elnökként szorgalmazta a TGV nagy sebességű vasút megépítését, támogatta az atomerőművek építését. 1975-ben ő kezdeményezte a világ legfejlettebb ipari államainak (a mai G7 csoport) létrehozását, és személyes jó barátjával, Helmut Schmidt német kancellárral közösen felkarolta a monetáris unió tervét. Végül az olajválság gazdasági nehézségei és fényűző életmódja miatt az 1981-es elnökválasztáson vereséget szenvedett a baloldal jelöltjétől, Francois Mitterrand-tól. Választási veresége után az európai politikában volt aktív.

Nicolas Sarkozy és Francois Hollande volt francia államfők, Richard Ferrand, a francia nemzetgyűlés elnöke és Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke közösségi oldalaikon emlékeztek meg és búcsúztak el Giscard d’Estaing-től.
Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban, amikor a kilencvenedik születésnapján levélben köszöntötte fel Valéry Giscard d’Estaing-t, úgy fogalmazott: „Önre, mint Franciaország nagy elnökére emlékszünk vissza, aki mindig tisztelettel és barátsággal viseltetett Magyarország és a magyarok ügye iránt.”