Külföld

„Csodálom a magyar kiállást”

Új megállapodást sürget az EU-val Andreas Glarner svájci képviselő

Kulcsfontosságúnak tartja országa önrendelkezését, és szigorúbb migrációs politikát vezetne be Andreas Glarner, a Svájci Néppárt (SVP) parlamenti képviselője. A politikus, aki egyúttal a berni törvényhozás svájci–magyar baráti tagozatának az elnöke, részt vesz a Mathias Corvinus Collegium és a Danube Institute Patriotic Talks című online beszélgetéssorozatában is.

„Csodálom a magyar kiállást”
Glarner büszke Svájc önállóságára
Fotó: MH

– Ha a nemzeti szuverenitásra gondol, örül, hogy az országa nem tagja az Európai Uniónak?

– Igen, természetesen! A pártom és én minden demokratikus eszközzel azért fogunk küzdeni, hogy Svájc sose lépjen be az unióba.

– Mennyire könnyű megvédeni nemzeti identitásunkat a mai európai integráció, valamint általában véve a globalizálódó világ körülményei között?

– Jelentősen nehezebbé vált, és egyúttal fontosabbá is. Ezekben az időkben különösen létfontosságú, hogy vannak önálló, független és szabad kisállamok, amelyek maguk tudnak dönteni arról, milyen úton járjanak.

– Miként hatott a bevándorlás ügye az unió és Svájc együttműködésére?

– Nagyon megterheli a személyek szabad mozgásának elve. Sajnos a Svájc és az Európai Unió közti megállapodásnak része az úgynevezett guillotine-záradék, ami azt jelenti, hogy minden fontos bilaterális dosszié össze van kötve, nem lehet csak egy részmegállapodást, például a személyek szabad mozgását megszüntetni (ha az egyik fél felmond egy egyezséget, a másik az egész megállapodást felmondhatja – a szerk.).

– Milyen migrációs politikát kell követnie Svájcnak? Követtek el hibákat?

– Visszatérnék a kipróbált és bevált kvótarendszerhez. Muszáj képesnek lennünk arra, hogy ismét önállóan korlátozzuk a bevándorlást az országunkba, és megakadályozzuk, hogy szerte az Európai Unióból bevándoroljanak emberek a széles körű szociális rendszerünk miatt.

– Hogyan ítéli meg Magyarország álláspontját az olyan meghatározó európai kérdésekben, mint a bevándorlás, az identitás, a szuverenitás és a kereszténység?

– Csodálom Magyarország tartását. Nagyszerű látni, hogy küzdenek a visszásságok és fenyegetések ellen.

Kapcsolódó írásaink