Külföld

Trump a georgiai szenátusi pótválasztások lefújását sürgette

A Georgiában januárban tartandó szenátusi pótválasztások lefújását sürgette Donald Trump amerikai elnök az állam kormányzójánál kedden.

Trump a georgiai szenátusi pótválasztások lefújását sürgette
Donald Trump a georgiai szenátusi pótválasztások lefújását sürgette a tagállam kormányzójánál
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Twitter-üzenetében Trump ismét azt hangoztatta, hogy tömeges csalások történtek a november 3-i elnökválasztáson, egyebek közt Georgia államban is.

„Csinálj valamit, Brian Kemp! - áll a tagállam republikánus párti kormányzójának címzett üzenetben - Hagytad, hogy az államodat becsapják. Ellenőriznünk kell az aláírásokat, és meg kell számolnunk a borítékokat és a szavazólapokat! És aztán le kell fújni a választásokat, nem lesz rájuk szükség.”

Objektum doboz

Január 5-én két szenátusi pótválasztást tartanak Georgiában, mert egyetlen jelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i választásokon. Ezeken a választásokon múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában.

Georgia államban Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzött, de Trump nem fogadta el az eredményt, és a szavazatok újraszámlálását követelte. Jóllehet a megismételt szavazatszámlálás megerősítette Biden győzelmét az egyébként hagyományosan republikánus többségű tagállamban, Trump újabb újraszámlálást kért, amelyre lehetőséget kapott, mert a szavazatkülönbség fél százalék alatt volt. Az ezt bejelentő közleményből kiderült: az újraszámlálást még szombaton az esti órákban, azt követően kérték, hogy Kemp a szavazatok hitelesítése után formálisan is aláírta, hogy az állam 16 elektora - az eredményeknek megfelelően -  a demokrata párti elnökjelöltet támogatja.

Brad Raffensperger, Georgia republikánus párti államminisztere leszögezte, nincs bizonyíték arra, hogy a választásokon tömeges csalások történtek volna. Mindazonáltal Trump több államban is pereket indított, melyekben vitatta a voksolás eredményét választási szabálytalanságokra hivatkozva. A keresetek eddig nem jártak sikerrel.

Kapcsolódó írásaink