Külföld

Soros megint az örökkötvényt ajánlgatja az uniónak

Megkerülné a magyar-lengyel vétót a bevándorláspárti spekuláns

Újra időszerűnek tartja George Soros, hogy eladósítsa Európát, ezúttal a magyar-lengyel vétó kapcsán melegítette fel az örökkötvények ötletét

Soros megint az örökkötvényt ajánlgatja az uniónak
Soros örökkötvényekkel adósítaná el Európát
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Már nem az Európai Unió egészének, hanem egyes tagállamoknak javasolja George Soros, hogy örökkötvényekkel orvosolják a gazdasági visszaesést. Korábban ezt az EU-nak ajánlotta, ám a Project Syndicate portálon megjelent legújabb cikkében rámutatott: ez nem lehetséges a magyar és lengyel költségvetési vétó miatt, valamint azért sem, mert a „fukar országok” (Ausztria, Finnország, Dánia, Hollandia és Svédország) „inkább a takarékoskodásban érdekeltek, mintsem abban, hogy hozzájáruljanak a közjóhoz”.

Soros szerint az unió nagyon nehéz helyzetben van, a koronavírus-járvány második hulláma még pusztítóbbnak ígérkezik, mint az első. A tagállamok felélték a tartalékaikat, s sokkal többet kell majd költeniük az egészségügyre, valamint a gazdaság talpraállítására, mint amit a járvány hatásait kezelni hivatott uniós helyreállítási alap biztosít majd.

A spekuláns a cikkben ismét Magyarországot támadta, Orbán Viktor miniszterelnököt pedig korrupcióval vádolta meg. A magyar-lengyel vétót Soros szerint az úgynevezett kibővített együttműködés alkalmazásával lehet megkerülni, ami lehetővé teszi, hogy tagállamoknak egy csoportja meghatározzon egy költségvetésről és annak finanszírozásáról, például – tette hozzá Soros – közös kötvények kibocsátásával. A kibővített együttműködés – amit eddig nem alkalmaztak – szerepel a Lisszaboni Szerződésben, a célja, hogy jogi alapot teremtsen az eurózóna további integrációjához. Soros szerint az örökkötvény azért is jó, mert tőkét soha nem kell visszafizetni, csak az évi kamatot.

Az örökkötvények ötlete nem új, a milliárdos már tavasszal is több cikkében felvetette. Orbán Viktor miniszterelnök akkor a második Soros-tervnek nevezte a javaslatot. „Itt egy örökkötvény, egy örökjáradék, adunk nektek pénzt, tisztelt európaiak, nem is kell visszafizetni a tőkét, elég, ha a kamatot, de azt ne csak ti, hanem, tudjátok, a gyerekeitek is meg az unokáitok is meg hetedíziglen” – foglalta össze a tervet a Kossuth Rádiónak nyilatkozva. Felhívta a figyelmet, hogy a második Soros-terv „az Európai Unióra gyakorolt súlyos következményét tekintve legalább olyan veszélyes, mint a múltkori, migránsok betelepítésére vonatkozó terv”.

Soros második tervéről – ami „beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat” – a legutóbbi nemzeti konzultáció is megkérdezte a magyarokat. A tervet 1,6 millióan elutasították és mindössze 38 ezren támogatták.

Kapcsolódó írásaink

Unalomig ismételt vádak Brüsszelben

ĀA balliberális képviselők, köztük a momentumos Donáth Anna, ismét Lengyelországot és hazánkat támadták az EP-ben, miközben a kormányfő Varsóban tárgyalt

Ennyi volt, elég volt!

ĀHa úgy tetszik, akkor az unió intézményrendszere megérett a reformációra, mert túlságosan is elszakadt a valaha hirdetett elvektől