Külföld

„Salvini az európaiak érdekeit képviselte a migránshajók feltartóztatásával”

Az olasz és az európai állampolgárok érdekeit képviselte Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, amikor nem engedett kikötni két, migránsokat szállító hajót - közölte a Századvég vezető elemzője kedden az M1 aktuális csatornán.

„Salvini az európaiak érdekeit képviselte a migránshajók feltartóztatásával”
Matteo Salvini belügyminiszterként kormánya álláspontját is képviselte, ezért a jelenlegi kabinet megpróbálja őrá hárítani a felelősséget
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

Halkó Petra azt mondta, hogy az ügyészség, a jobboldali és a baloldali választópolgárok szerint sem kellene Matteo Salvinit bíróság elé citálni emiatt, de a bíróság és a jelenlegi olasz kormány mindenképp ezt akarja.

Az elemző szerint emögött az áll, hogy Matteo Salvini belügyminiszterként kormánya álláspontját is képviselte, ezért a jelenlegi kabinet megpróbálja őrá hárítani a felelősséget.

A Cataniában zajló bírósági ügy a volt belügyminiszter ellen október 3-án kezdődött a Gregoretti nevű hajó feltartóztatása miatt. A katonai hajó tavaly július végén öt napig várakozott, mielőtt a fedélzetén lévő 131 tagú migránscsoport tagjai partra szállhattak.

Kapcsolódó írásaink

Nem bánt meg semmit Matteo Salvini

ĀAmint újra az én kezemben lesz a döntés, Olaszországba és Európába csak azok léphetnek, akiknek joguk van rá – mondta lapunknak a volt belügyminiszter