Külföld

Orbán Viktor: Több önuralmat, Schulz úr!

Az Európai Parlament korábbi elnöke ismét Magyarországot vette célba

Visszautasította a magyar kormányfő a német baloldali Martin Schulz vádjait, aki évek óta támadja hazánkat, amiért nem fogad be illegális bevándorlókat.

Az MTI-nek eljuttatott levelében válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök Martin Schulznak, az Európai Parlament korábbi elnökének rágalmaira. A német szocialista politikus ugyanis a Deutschlandfunk rádióban adott interjúban a sajtó elnyomásával, antiszemitizmussal és haszonleséssel vádolta meg Magyarországot.

Orbán Viktor válaszában leszögezte, hogy Schulznak nincs igaza, mert a magyar sajtó sokkal szabadabb és sokszínűbb, mint a német. Az antiszemitizmus vádja kapcsán elmondta, hogy Magyarországon elképzelhetetlenek olyan zsidókat ért atrocitások, amelyek a közelmúltban Németországban történtek.

A kormányfő hozzátette, hogy Schulz legnagyobb lódítása az uniós pénzalapokra vonatkozik, mert a közös piac révén a német gazdaság hatalmas pénzt keres rajtunk. Kifejtette, hogy az unió vezető tagállamai, köztük Németország évente körülbelül hatmilliárd eurót visznek el hazánkból különböző jogcímeken, eközben Magyarország körülbelül évi négymilliárd eurót kap az uniós költségvetésből. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az örökölt nyugati versenyelőny csökken, míg Közép-Európa növekszik, és a 2020-as évek végére beáll a versenyhelyzet. „Addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól” – tette hozzá.

Martin Schulz baloldali német politikus 2012 és 2017 közt volt az EP elnöke, és hivatali ideje alatt rendszeresen támadta Magyarországot, amiért nem fogad be bevándorlókat, és az egész EU-ra veszélyesnek tartotta Orbán Viktor kiállását, de bírálta a magyar kormányt a keleti nyitás miatt is. 2016-ban arról beszélt, hogy Szegednek kellene befogadnia a déli határon lévő migránsokat, és a bevándorlásról tartott 2016-os népszavazást abszurdnak és aljasnak nevezte. 2017-ben arról beszélt, 2025-re létre kell hozni az európai egyesült államokat, részben felszámolva a tagállami szuverenitást, és már ekkor felvetette: vonják meg a támogatást azoktól, akik nem fogadnak be menekülteket.

Kapcsolódó írásaink

„Németország pénzt keres rajtunk”

ĀOrbán Viktor levélben arra reagált, hogy Martin Schulz a Deutschlandfunk rádióban a sajtó elnyomásával, antiszemitizmussal és haszonleséssel vádolta Magyarországot

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom